Benefietserie voor restauratie orgel Lutherse Kerk Delft

Met een serie van acht concerten staat de Lutherse Kerk in Delft stil bij het 125-jarig jubileum van haar Van Oeckelen-orgel en 250-jarig luthers gebruik van het kerkgebouw. De opbrengst van de benefietconcerten komt ten goede aan de ophanden zijnde restauratie van het orgel.

Text Example

advertentie 

De Delftse lutheranen kregen het kerkgebouw aan het Noordeinde, oorspronkelijk de kapel van het St. Jorisgasthuis, in 1764 in gebruik door een schenking van de gemeente. In 1767 plaatste Mitthereither er een tweeklaviers orgel. Dat werd vervangen door het huidige instrument (24/IIP) van Van Oeckelen. Op 6 oktober 1889 werd het in gebruik genomen.

 

Restauratie

Na restauratie van het kerkgebouw staan de lutheranen nu aan de vooravond van een omvangrijke restauratie van het orgel. Daarmee is een bedrag van zo’n 250.000 euro gemoeid. Inmiddels is er 90.000 euro binnen maar er is nog steeds 28.000 nodig om de eerste fase van de restauratie, die in 2015 door Orgelmakerij Reil wordt gestart, volledig te kunnen bekostigen.

 

Concertserie

Behalve een orgelpijpsponsoractie wordt ter gelegenheid van de orgel- en kerkjubilea een concertserie georganiseerd waarvan de opbrengst naar de orgelrestauratie gaat. De concerten met als thema ‘orgel-plus’ worden gegeven op zeven zaterdagen tussen 4 oktober en 13 december om half vier ’s middags. Daarnaast is er op maandag 6 oktober om 20.00 een speciaal concert ter gelegenheid van de verjaardag van het Van Oeckelen-orgel. De toegang is gratis, met een collecte na afloop. Uitzondering is het concert van 6 oktober, de toegang kost dan € 10.

 

De serie ziet er als volgt uit:

 

zaterdag 4 oktober 15:30 uur

Causerie-concert door Peter van Dijk over de orgelmakers Petrus van Oeckelen en Zonen en met orgelwerken van J.S. Bach, Rinck, Mendelssohn, Litzau en Worp.

 

maandag 6 oktober 20:00 uur

Oeral Kozakkenkoor onder leiding van Gregor Bak. Liturgische en folkloristische gezangen uit Rusland en Oekraïne. Orgelintermezzi door Willemijn Roodbergen, organist van de kerk.

 

zaterdag 11 oktober 15:30 uur

Gijsbert Kok (orgel) en Yvonne Rietbergen (fluit)

 

zaterdag 25 oktober 15:30 uur

Tjalling Roosjen (orgel), Ineke Baksteen (sopraan) en Margareth Iping (mezzo-sopraan). Muziek van onder anderen Schütz, Schein, Scheidt en Böhm.

 

zaterdag 8 november 15:30 uur

Wim Loef (orgel) en vrouwenkoor Cantiamo onder leiding van Bertram Treling.

 

zaterdag 15 november 15:30 uur

Tollens Ensemble onder leiding van Roberto Beltrán-Zavalo, met medewerking van Ton van Eck (orgel). Muziek van onder anderen Josef Suk en Jean Sibelius.

 

zaterdag 29 november 15:30 uur

Bert Wisgerhof (orgel) en Lucia van Vugt (sopraan).

 

zaterdag 13 december 15:30 uur

Adventsmuziek door Esther Putter (sopraan), Yvonne Rietbergen (fluit) en Willemijn Roodbergen (orgel).

 

 

Meer informatie

www.elgdelft.nl

 

 

© 2014 fotografie www.orgelfoto.nl