Bert Matter – Improvisaties

Op 29 april jl. vierde Bert Matter zijn tachtigste verjaardag. Tijdens het concert dat de jarige bij wijze van cadeau werd aangeboden, werd nog een ander geschenk aangekondigd: een cd met improvisaties van Matter door de jaren heen. Die cd is nu verschenen.

Text Example

advertentieDe uitgave onderstreept hoe rijk en gevarieerd de improvisatiekunst van Bert Matter is en hoe divers zijn inspiratiebronnen zijn (qua stijl en qua thematiek). Van improvisaties over Gregoriaanse gezangen tot een geïmproviseerde Noord-Duitse koraalfantasie (LvdK 279) tot een minimal-improvisatie over het derde couplet van Luthers lied ‘Bewaar ons, Here, bij uw woord’ (LvdK 310).

Naast zijn geliefde Zutphense Bader-orgel bespeelt Matter hier de orgels van de Eusebiuskerk te Arnhem, de Grote Kerk te Dordrecht en de Stevenskerk te Nijmegen. Alle opnamen komen uit de archieven van de EO en de KRO.

 


Bert Matter – Improvisaties
vanuit Zutphen, Dordrecht, Nijmegen en Arnhem

Uit ‘In Epiphania Domini’: Introïtus ‘Ecce advenit’; Offertorium ‘Reges Tharsis’; Communio ‘Vidimus stellam’ (Zutphen, 1982); De Lofzang van Maria (Dordrecht, 1999); Improvisaties over liederen uit de verzameling ‘Nederlandtsche Gedenck-clanck’ van Adriaan Valerius: ‘Hoe groot, o Heer, en hoe vervaerlic’, ‘Gelukkig is het land’ en ‘Com nu met sangh’ (Zutphen, 1991); LvdK 310 couplet 3 ‘O Geest, die onze Trooster zijt’, m.m.v. vocaal ensemble (Nijmegen, 1986); Psalm 121 (Zutphen, 1997);
LvdK 279 ‘Het duurt niet meer lang meer tot de tijd’ (Arnhem, 1988).

Label/nummer: DOC 201701
Speelduur: 72’17
Booklet: verpakking cd met foto’s en vier pagina’s informatie
Prijs: € 14,95 (exclusief verpakkings- en verzendkosten € 4,95)

 

BESTELSERVICE