Tachtigste verjaardag Bert Matter gevierd in Zutphen

Bert Matter organist

Met een drukbezocht concert, verzorgd door vier oud-studenten van de Zutphense organistenmaker, werd zaterdag de tachtigste verjaardag gevierd van Bert Matter.

Text Example

advertentieVoorzitter Gert Oldenbeuving van de organiserende Stichting Henrick Bader orgel memoreerde in zijn openingswoord dat dit concert niet alleen het feestje was voor de eminente oud-organist, maar dat dit ook het eerste concert was waarin het orgel te beluisteren was na recente werkzaamheden door orgelmakerij Reil. Deze werkzaamheden betroffen de tongwerken van het Bader-orgel, die bij de restauratie van 1996 allemaal nieuw waren vervaardigd, maar nog wat aandacht nodig hadden.

Oud-student en vriend Johan Luijmes belichtte in een humoristische toespraak enkele markante eigenschappen van de jarige. Luijmes zou het concert besluiten met een recente compositie van Matter en een transcriptie van een piano-etude van Scriabin. De andere drie concertgevers, Cor Ardesch, Berry van Berkum en Klaas Stok, speelden allen een Bachkoraal en een improvisatie. Van Matter hebben ze allemaal geleerd hoe je met klanken kunt schilderen, sfeer kunt maken.

Heel bijzonder was de inbreng van Matters opvolger, Klaas Stok, die in zijn improvisatie fascinerende klanken uit het orgel toverde, geholpen door de menselijke stem – precies zoals Bert Matter zelf ook soms zangstemmen liet meeklinken in zijn improvisaties. Vanuit die betoverende improvisatie begon als vanzelf het Bachkoraal ‘Nun komm der Heiden Heiland’.

Verjaardag Bert Matter Zutphen

Bert Matter verwoordde in zijn slotwoord hoezeer hij zich verbonden weet met het Bader-orgel. Zijn zorgen over de toekomst – beseffen politici wel wat voor uniek klinkend erfgoed ze beheren, en hoe gaat het verder als een kerkgebouw wordt beheerd door een stichting? – bleef niet ongenoemd. Matter hield een warm pleidooi voor het nog op te richten Platform Klinkend Erfgoed Zutphen, dat zich wil inzetten voor het promoten van het carillons en orgels.

Onder de aanwezigen waren vanzelfsprekend veel oud-studenten, want het aantal organisten dat les heeft gehad van Bert Matter is niet gering. Velen maakten na afloop gebruik van de gelegenheid om de jarige te feliciteren. Maandblad De Orgelvriend publiceerde in het juistverschenen meinummer een uitvoerig interview met Bert Matter.

 

© 2017 fotografie redactie ORGELNIEUWS