Bishop-orgel voor Koninklijk Deens Muziekcollege

Text Example

advertentieOp 16 november wordt in de Royal Danish Academy of Music in Kopenhagen een Bishop-orgel in gebruik dat werd geplaatst door orgelrestaurateur F.R. Feenstra te Grootegast. Het instrument werd eerder door Feenstra geplaatst in een Japans winkelcentrum, waar het vanwege aardbevingsgevaar moest worden verwijderd.

J.C. Bishop bouwde het orgel in 1877 als tweemanualig instrument in Westborne Park Baptist Church te Londen. Het was geplaatst op een balustrade in separate kassen, links en rechts van een venster in de westwand. Al in 1884 kwam er een uitbreiding met een derde manuaal. In 1908 werd het instrument verkocht aan de Cricklewood Baptist Church te Londen, waar het op een balustrade in een nis werd geplaatst. In 1995 werd het vanwege kerksluiting door restaurateur F.R. Feenstra te Grootegast aangekocht.

Na restauratie onder advies van Jacques van Oortmerssen werd het instrument in 2006 in Tokyo geplaatst op een balustrade in het atrium van het nieuwgebouwde winkelcentrum ‘Lalaport’. Omdat het instrument nauwelijks over een kas beschikte, is ervoor gekozen het van een andere, historische kas te voorzien. Deze kas is afkomstig van een door Forster & Andrews in 1865 gebouwd orgel voor Castle Gate Chapel te Nottingham. De beschildering in Arts & Crafts-stijl (oorspronkelijk vermoedelijk aangebracht na 1920) is gereconstrueerd door J. van den Berg te Lienden en Helmer Hut te Beerta. De frontpijpen werden beschilderd met imitatiebladgoud. Het pedaal kreeg een nieuwe sleeplade waarop drie stemmen staan. De Open Diapason 16 ft (hout) werd geplaatst op een eigen lade. Dit is de originele lade, die nu mechanisch werd aangesloten (was pneumatisch). Op het Great werd een nieuwe Mixture 3 rks geplaatst, in plaats van een niet meer aanwezige Viola 8 ft.

Door aanscherping van Japanse maatregelen vanwege aardbevingsgevaar was al voor de aardbeving van maart dit jaar bekend dat het orgel uit het winkelcentrum moest worden verwijderd. Het orgel werd door F.R. Feenstra overgeplaatst naar de orgelhal van de Royal Danish Academy of Music in Kopenhagen.

Op 16 november zal het orgel in de namiddag officieel in gebruik worden genomen. Die avond volgt om 19.30 uur een concert door Jacques van Oortmerssen.

Dispositie

Great Organ C-g3

Open Diapason 8ft

Clarabella 8 ft

Principal 4 ft

Fifteenth 2 ft

Mixture 3 rks

Trumpet 8 ft

Clarion 4 ft

Swell Organ C-g3

Double Diapason 16 ft

Vox Angelica 8 ft

Voix Celestes 8 ft

Violin Diapason 8 ft

Rohrflute 8 ft

Violin Principal 4 ft

Flautina 2 ft

Cornopean 8 ft

Oboe & Bassoon 8 ft

Tremulant

Choir C-g3

Dulciana 8 ft

Viol di Gamba 8 ft

Lieblich Gedact 8 ft

Flauto Traverso 4 ft

Harmonic Piccolo 2 ft

Clarinet 8 ft

Pedal Organ C-f1

Open Diapason 16 ft

Bourdon 16 ft

Principal 8 ft

Trombone 16 ft

Couplers

Swell to Great

Swell to Choir

Great to Pedal

Swell to Pedal

Choir to Pedal

Stemming: evenredig zwevend

Toonhoogte: a=450 Hz bij 18 graden C

Winddruk: 3 1/4 inch wk

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie F.R. Feenstra Orgelrestauratie