Bloemendaals Flentrop-orgel vindt nieuwe bestemming in Siegburg (D)

flentrop-orgel auferstehungskirche siegburg

Het Flentrop-orgel van de Vijverwegkerk in Bloemendaal heeft een nieuw onderkomen gevonden in de Evangelische Auferstehungskirche in Siegburg (D). Op zaterdag 28 november wordt het door Jan L. van den Heuvel Orgelbouw overgeplaatste orgel opnieuw in gebruik genomen.

Text Example

advertentieHet orgel werd in 1960 D.A. Flentrop gebouwd voor de gereformeerde Vijverwegkerk te Bloemendaal. Wekelijks was het te beluisteren in uitzendingen van Radio Bloemendaal. Nadat het instrument als gevolg van kerksluiting in 2013 overbodig werd, kreeg de firma Van den Heuvel opdracht van de Protestantse Gemeente Bloemendaal er een nieuwe bestemming voor te vinden. Die diende zich een maand voor de geplande demontage in 2014 aan in de Evangelische Kirche van het iets ten noordoosten van Bonn gelegen Siegburg. Daar was men al enige tijd op zoek naar vervanging van een achttien stemmen tellend Walcker-orgel uit 1961.

Uitgebreid
Onder advies van Manfred Schwart, orgeladviseur voor de Evangelische Kirche in het Rijnland, werd het orgel door Van den Heuvel gerestaureerd. Het Pedaal werd gewijzigd en uitgebreid met een Prestant 16’ uit mahonie, achter het orgel geplaatst op een eige laden met zelfstandige windvoorziening. De laagste tien tonen van de Subbas 16’ werden verplaatst naar hulpladen. Twee nieuwe tongwerken werden gemaakt: de Fagot 16′ en de Mixtuur van het Pedaal werden vervangen door een Bazuin 16′ en een Trompet 8’.

De orgelkas werd geheeld ontdaan van de oude laklagen en opnieuw in de originele mahonietint gespoten door de orgelmakers. Op verzoek van de opdrachtgevers werd het orgel opnieuw geïntoneerd.

Ingebruikname
De ingebruikname vindt plaats op zaterdag 28 november om 16.00 uur met een concert waaraan onder meer organist Katrin Wissemann, de Evangelische Kantorei Siegburg en het kinderkoor van de kerk meewerken. Om 16.45 uur is er een presentatie voor gemeenteleden en geldschieters. Om 18.30 uur geeft Katrin Wissemann een concert met werk van onder anderen Bach, Rheinberger en Van Twillert. De kerk is gelegen aan de Annastrasse 14, D-53721 Siegburg.

Herbestemd
Het orgel in Siegburg is het derde Flentrop-orgel wat in korte tijd door de firma Van den Heuvel Orgelbouw werd herbestemd. In 2014 plaatsten zij het orgel (1958) uit de Opstandingskerk te Den Helder over naar de Hersteld Hervormde Kerk te Gameren. In 2015 kreeg het orgel (1957) van de Woestduinkerk te Amsterdam een nieuwe bestemming in het Poolse Krakow.

 


Dispositie

Hoofdwerk C-g3
Quintadeen 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Spitsgamba 8
Octaaf 4
Fluit 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur V-VI
Trompet 8

Rugwerk C–g3
Holpijp 8
Quintadeen 8
Prestant 4
Roerfluit 4
Woudfluit 2
Quint 1 1/3
Sesquialter II
Scherp IV
Kromhoorn 8

Pedaal C-f1
Prestant 16 – 2015, mahonie, op eigen lade met eigen windvoorziening
Subbas 16
Prestant 8
Gedekt 8
Octaaf 4
Bazuin 16 – 2015
Trompet 8 – 2015
Schalmei

Werktuiglijke registers
Koppeling Hoofdwerk – Rugwerk
Koppeling Pedaal – Hoofdwerk
Koppeling Pedaal – Rugwerk
Tremulant Rugwerk

 

© 2015 fotografie Jan L. van den Heuvel Orgelbouw