Bussum viert honderdste verjaardag Steinmeyer-orgel Koepelkerk

Dit jaar bestaat het Steinmeyer-orgel in de Koepel- of Mariakerk in Bussum honderd jaar. Van april tot en met september wordt dat gevierd met diverse concerten en activiteiten.

Text Example

advertentie



Het orgel (21/IIP) staat pas sinds 2012 in Bussum. Het werd oorspronkelijk gebouwd voor de rooms-katholieke Clemenskerk in Hilversum. In juni 1922 kreeg de Duitse orgelfirma G.F. Steinmeyer de opdracht van de Nederlandsche Klokken- en Orgelraad voor de bouw. Deze firma had in datzelfde jaar het grote tweeklaviers orgel voor de Adventskerk in Alphen aan den Rijn gebouwd.

Steinmeyer moest het orgel in februari 1923 aanleveren, maar onderweg naar Nederland werd het orgel in beslag genomen door de Fransen. Die hadden op dat moment, net na de Eerste Wereldoorlog, het gedemilitariseerde Ruhrgebied bezet. Door diplomatieke bemiddeling arriveerde het 1350e opus van Steinmeyer dan toch nog op 14 mei 1923 in Hilversum waar het nog datzelfde jaar in gebruik werd genomen.

Van Hilversum naar Bussum

De Clemenskerk werd in 1996 onttrokken aan de eredienst in 1996, maar het inmiddels rijksmonumentale orgel bleef nog tot 2011 in de kerk staan. De gebouw was verkocht, het orgel bleef eigendom van het bisdom. Voor het instrument werd een nieuwe liturgische bestemming gevonden in Bussum. Het altijd ongewijzigd gebleven orgel werd gerestaureerd en in 2012 overgeplaatst door Adema’s Kerkorgelbouw. Wel is bij de plaatsing in Bussum een Bazuin 16’ toegevoegd naar voorbeeld van het in opslag liggende Steinmeyer-orgel uit de Gereformeerde Kerk van Terneuzen (1924).

Lees ook
Bussum neemt Steinmeyer-orgel in gebruik
Eeuwfeest

De honderdste verjaardag van het Steinmeyer wordt dit jaar gevierd met concerten en een groepsles . Op 30 april is er alvast een orgel-plus concert met de trombonisten en hoornisten van het Ottoni Kwartet en organist Wybe Kooijmans. De zomerserie wordt op 4 juni geopend door de vaste bespeler van het Alphense Steinmeyer-orgel: Simon Stelling

Een speciaal jubileumconcert wordt op 2 juli gegeven door Leo van Doeselaar. De andere geplande concerten worden gespeeld door Anton Doornhein, Lydia Ksiazkiewcz, Niels de Klerk en opnieuw Wybe Kooijmans.

Groepsles

In september is er nog een groepsles en voorspeeluur georganiseerd door Pieter van Dijk en Matthias Havinga hoofdvakdocenten orgel van het Conservatorium van Amsterdam. Vanaf ca. 11.00 uur worden individuele lessen gegeven en dan vanaf 15.30 uur het voorspeel gedeelte dat openbaar is voor het publiek. 

Meer informatie

mijnorgelzoektocht.nl