Canadese organist en componist Rachel Laurin (62) overleden

rachel laurin
Rachel Laurin | beeld www.rachellaurin.com

De Canadese organist, componist en docent Rachel Laurin is zondag 13 augustus overleden. Dat heeft haar familie gisteren via haar Facebook-pagina bekend gemaakt. Ze werd 62 jaar. Laurin was organist in Montréal en Ottawe en genoot een internationale carrière als concertorganist, improvisatiedocent en componist van een groot oeuvre.

Text Example

advertentieRachel Laurin werd op 11 augustus 1961 geboren in Saint-Benoît (Canada). Na een orgelstudie bij Lucienne L’Heureux-Arel vervolgde zij in 1980 haar studie aan het Conservatoire de musique du Québec bij Gaston Arel, Raymond Daveluy en Raoul Sosa. Bij Daveluy volgde zij ook privélessen compositie. In 1986 kreeg de eerste prijs voor orgel van het Conservatoire de musique de Montréal.

Organist en docent

In 1986 werd zij assistent-organist van het vijfklaviers Von Beckerath-orgel in l’oratoire Saint-Joseph in Montréal. Van 2002 tot 2006 was ze titulair-organist van de kathedraal Notre-Dame in Ottawa. Als concertorganist en improvisator trad zij op in Canada, de Verenigde Staten en Europa.

In 1988 werd ze benoemd tot docent improvisatie aan het Conservatoire de musique du Québec. Dat vak doceerde zij ook de de École de musique sacrée in Épinal (F). Daarnaast gaf ze vele masterclasses.

Componist

Rachal Laurin was zeer actief als componist. Haar enorme oeuvre omvat werken voor instrumentale en vocale solisten, diverse instrumentale bezettingen, koor, orkest en orgel. Zo schreef ze voor orgel onder meer een symfonie, sonates, verschillende Concert Pieces (waaronder Sweelinck Variations) en een Concerto voor orgel en orkest.

Met haar composities viel zij meermaals in de prijzen. Zo won zij 2008 de Holtkamp-AGO Composition Award en in 2020 de Distinguished Composer Award, beide van het American Guild of Organists. Ook won in 2019 de eerste prijs in de categorie Doe-orgel ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Orgelkids. Meer recent werd ze geselecteerd als opdrachtcomponist voor de prestigieuze Pogorzelski-Yankee Composition Competition 2022. 

Haar werken verschenen bij uitgevers als Doberman, RCCO Music Publication en Leupold Editions. Van de laatste uitgever was zij sinds 2006 huiscomponist. Ook was zij ‘Associate Composer’ van het Canadian Music Centre.

Ziekte

Rachel Lauren overleed zondagmorgen 13 augustus in een ziekenhuis in Ottawa, waar zij de afgelopen maand verbleef nadat een ernstige ziekte sinds een jaar meer en meer haar tol eiste.

1 Comment

  1. Extremely sad to hear this. Rachel was a solid, respected pillar in Canada’s music culture!
    Sadness!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.