Capriccio – Contemporary music for organ

Capriccio - Contemporary music for organ REGCD419

Eigentijdse muziek op een eigentijds orgel. Margareth Phillips bespeelt hier het vierklaviers Von Beckerath-orgel uit 2006 in de kapel van Marlborough College, een vooraanstaande public school in Wiltshire in het zuidwesten van Engeland.

Text Example

advertentie De fraaie negentiende-eeuwse kapel van de architecten Bodley en Garner herbergde een menigmaal verbouwd en uitgebreid orgel van Forster & Andrews en Hill, Norman & Beard. Tot begin deze eeuw het roer werd omgegooid en de Hamburgse orgelmaker Von Beckerath de opdracht kreeg een groot mechanisch orgel te bouwen in de Bodley-kas.

Een paar pedaalregisters, wat fluiten, strijkers en de hogedruk-Tuba uit het oude orgel werden geïntegreerd in een eigentijdse dispositie die het toonbeeld lijkt van Europese integratie. En dat in zo’n Brits instituut…

Margareth Phillips stelde voor deze eerste cd van het Von Beckerath-orgel een programma samen met muziek van ná 1960, geschreven in diverse stijlen. Van sommige werken speelde zij al eens de première of verzorgde zij de eerste uitvoering in het Verenigd Koninkrijk.

Geen avantgardistische, maar meer tonale, ritmische en expressieve muziek. Het Haec Dies uit 1969 van Sebastian Forbes klinkt als vroegste werk op deze cd misschien nog wel het meest modern. Het idioom van de componisten Liszt en Duruflé sijpelt door in beider hommage’s door respectievelijk Lionel Rogg en Fredrik Sixten.

De minimalistische stijl wordt vertegenwoordigd door twee Nederlandse componisten: Ad Wammes (Miroir) en Toon Hagen (Shalom). Uit haar eigen land speelt Phillips zes Bagatelles van Brian Chapple en het titelwerk van de cd, Capriccio van Sebastian Forbes. Levendige muziek om de veelzijdigheid van het orgel te demonstreren.

 

Capriccio – Contemporary music for organ

Margaret Philllips
Beckerath organ, Marlborough College Chapel

Hommage à Franz Liszt (Rogg); Prelude & Fugue ‘In Memoriam Maurice Duruflé’ (Sixten); Haec Dies (Forbes); Partita Sopra ‘Nun freut euch’ (Rogg); Miroir (Wammes); Six Bagatelles (Chapple); Shalom (Hagen); Capriccio (Forbes)

Label: Regent Records
Nummer: REGCD419
Speelduur: 76’21
Booklet: 16 pagina’s (EN)
Prijs: € 17,50 (verkrijgbaar na 21 juli 2014)