Cd 35-jarig jubileum Ad van Sleuwen

Text Example

advertentieAd van Sleuwen vierde op 19 september zijn 35-jarig jubileum als organist van de Petruskerk in Hilvarenbeek. De Brabantse Orgelkring, waarin Van Sleuwen zeer actief is, heeft ter gelegenheid van het jubileum een cd gemaakt met opnamen van concerten die de jubilaris de afgelopen zestien jaar in verschillende Nederlandse kerken gaf.

Ad van Sleuwen (Tilburg, 1950) toonde als tweejarige al interesse in de piano. Drie jaar later kreeg hij op dat instrument zijn eerste lessen. Zijn ouders moedigden hem aan. Vader Ad van Sleuwen senior was organist was in de Mariakerk (Heikant) in Tilburg en sinds 1945 in de Petruskerk te Hilvarenbeek. Op 1 september 1970 volgde de toen 20-jarige Ad junior zijn vader op in Hilvarenbeek.

Van Sleuwen studeerde aan het Brabants Conservatorium in Tilburg piano bij Gérard van Blerk, hoofdvak theorie bij Jan van Dijk en orgel bij Huub Houét. het vak orgel sloot hij af werd met het behalen van het solistendiploma. Verder volgde hij cursussen bij Ewald Kooiman, Luigi Tagliavini en Ton Koopman. Sinds 1975 is hij aan het Brabants Conservatorium docent theoretische vakken, methodiek orgel, uitvoerings-praktijk en sinds dit jaar harmoniumleer. Samen met orgeldeskundige Frans Jespers publiceerde hij over orgelhistorische zaken. In zijn jeugdjaren componeerde hij voor bandjes en carnavalsvereniging, later voor orgel, koorwerken als ook enkele missen. Verder maakte hij tien cd’s op historische orgels. Hij geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland, waarbij hij soms ook zijn Franse harmonium (1870 – Alexandre-Francois Debain) gebruikt. Sinds 1997 is hij in het bezit van een Erard-concertvleugel uit 1844. De aanschaf van dat instrument was aanleiding zich te specialiseren in de pianoliteratuur voor vier handen.Op de jubileum-cd staat orgelmuziek van E.F. Richter, L. Couperin, Th. Salomé,W.A. Mozart, L. Marchand, V. Petrali (1832-1889). De muziek klinkt achtereenvolgens op de orgels in de Petruskerk Hilvarenbeek, de Oude- of Pelgrimskerk Rotterdam-Delfshaven, de Sint Gertrudiskerk in Bergen op Zoom, de St.-Dionysius (Goirkese kerk) in Tilburg en de stadskerk Sint Catrien in Eindhoven. Van J.S. Bach speelt hij de Toccata in d (BWV 913) op klavecimbel, van Bach/Liszt de Fantasie in g (BWV 542) op piano en van Lefébure Wély Boléro de concert (opus 166) op harmonium.

Twee orgelwerken op deze cd zijn aan Van Sleuwen opgedragen.

K. Schoonenbeek (1947) droeg Passacaglia super L’ homme armé aan hem op, dat uitgevoerd wordt in de Goirkese kerk te Tilburg.

Louis Toebosch componeerde voor Van Sleuwen Dominica Pentecostes (opus 156), de jubilaris speelt het in zijn eigen Petruskerk te Hilvarenbeek.

De cd (BO17548050 – 78’02”) kost € 7,95 (exclusief € 2,05) en is te bestellen bij: Brabantse Orgelklanken / Gerrit Janssen;

p/a Oeralweg 76; 5022 GT Tilburg.

brabantseorgelklanken@home.nl

http://members.home.nl/brabantseorgelklanken/

© 2005 orgelnieuws.nl