Clavier-Übung Johann Ludwig Krebs [gesignaleerd]

Weer een orgelcd uit de Bovenkerk in Kampen – dit keer echter met het orgel dat de firma Reil in 1998 in het koor plaatste. Ab Weegenaar, organist van de Bovenkerk, nam de complete Clavier-Übung van Krebs op.

Text Example

advertentieDeze bestaat uit dertien koralen die door Krebs ieder werden voorzien van een Praeambulum, een Choral (met daarin de vrijwel onversierde melodie) en een Choral alio modo (melodie voorzien van becijferde bas). Het is goed gecomponeerde, niet al te ingewikkelde muziek die zowel in de kerkmuziekpraktijk als tijdens concerten goede diensten kan bewijzen.

Weegenaar laat veel klankkleuren horen van het tamelijk direct opgenomen Reil-orgel. Hoewel de becijferde bas van de afsluitende bewerkingen duidt op een instrumentale uitvoering worden deze vierstemmig gezongen door het Bovenkerk Kamerkoor o.l.v. Ab Weegenaar. Helaas worden de uitvoeringen ontsierd door onzuiverheden en een groezelige koorklank.

In het eenvoudig vormgegeven boekje doet Lex Gunnink een krampachtige poging om de Clavier-Übung van Krebs op te waarderen door een reeks vergelijkingen met Bachs Clavier-Übung III. Verder worden o.a. de dispositie, de gebruikte registraties en de tekst van de gezongen koralen vermeld.

 

Clavier-Übung Johann Ludwig Krebs (1713-1780)

Ab Weegenaar op het Reil-orgel m.m.v. Bovenkerk Kamerkoor Kampen

STH Records STH CD 1406522