COLUMN Matthijs V

Text Example

advertentieHollands trots – De man die gemarkeerd kan worden als één van de meest markante musici in het Franse muziekleven van zijn tijd, de organist van de St. Clothilde, maar vooral ook de componist van onder andere Trois Chorales en de Six Pieces. César Franck.

Natuurlijk zouden we Franck veel tekort doen om hem alleen als orgelcomponist te zien. Behalve orgelmuziek schreef hij opera, orkestwerken, pianowerken en vocale werken. Een veelzijdige componist.

Franck is wat mij betreft één van de grootste (zo niet dé grootste) Franse romantische orgelcomponist. De kwaliteit van zijn werken is overweldigend. Had hij maar zoveel geschreven als Bach. Wat voor pareltjes zouden we dan nog meer hebben gehad?

De kwaliteit van zijn muziek blijkt wel uit de vele interpretatiemogelijkheden. Het interpreteren van Francks’ werken is voer voor discussie. Zijn muziek klinkt op meerdere manieren goed, net zoals Bach’s muziek. Neem bijvoorbeeld het rubato. Op welke plekken pas je dit toe in de muziek van Franck en in welke mate? Maar ook het tempo. Was het niet Joris Verdin die er jaren geleden al voor pleitte om Franck z’n muziek in een aanzienlijk hoger tempo te spelen? En niet te vergeten: de cd-box van Jean Guillou. Je kunt het mooi vinden of niet, maar feit is dat Francks’ muziek deze uitzonderlijke interpretatie verdraagt.

Frankrijk, Parijs, St. Clothilde, Franck. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe Frans is Franck eigenlijk? Franck is geboren op 10 december 1822 in Luik. Luik was in die tijd onderdeel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Tot 1830 vormden Nederland en België één staat. Dus strikt genomen is Franck acht jaar Nederlander geweest. Dus de man van die schitterende Pierre en die ongekende Grande Piece Symphonique is van geboorte landgenoot geweest? Ja. Hij was net zo Nederlands als de Koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, Willem I.

En met deze conclusie krijgen Franck’s werken toch een Nederlands tintje. Hij was één van ons. Hollands trots.

Matthijs Visscher heeft een grote hobby: klassieke muziek. Begon jong met het bespelen van het orgel en had plannen om van orgelspelen zijn werk te maken. Hoewel muziek voor hem bijna een eerste levensbehoefte is, heeft hij uiteindelijk gekozen voor het bedrijfsleven. Op Orgelnieuws.nl deelt hij maandelijks zijn gedachten over (orgel)muziek en het bijbehorende wereldje.

Wilt u reageren? Graag!

info@orgelnieuws.nl

© 2011 www.orgelnieuws.nl