CONCERTTIP Ambitus-laureaten en nieuw werk van Hayo Boerema in de Rotterdamse Laurens

Hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam | © fotografie Gérard van Betlehem

Veelbelovend jong orgeltalent, samenwerking met andere musici en nieuwe muziek voor twee orgels, koper en slagwerk van Hayo Boerema. Het komt allemaal samen in het Laureatenconcert dat zaterdag 12 oktober in de Rotterdamse Laurens de afsluiting vormt van de tweede editie van het Ambitus Orgelconcours.

Text Example

advertentieDe finale van het Ambitus Orgelconcours is inmiddels achter de rug. 27 deelnemers tussen 8 en 25 jaar streden met elkaar, verspreid over een klein jaar. Zaterdag 7 september werden de winnaars bekend: Thirsa Brokking, Rik Melissant en Auke Kieviet. Elk in hun eigen (leeftijds)categorie bereikten ze de eerste plaats.

Bach, Duruflé en Bach

In het prijzenpakket zat onder meer het Laureatenconcert in de Laurenskerk te Rotterdam. De drie prijswinnaar laten van zich horen in Bachs Fantasie en Fuga in c BWV 537 (Thirsa Brokking, 14 jaar, winnaar categorie A), Prélude et fugue sur le nom d’Alain op. 7 (Rik Melissant, 20 jaar, winnaar categorie C) en Vater unser im Himmelreich BWV 682 (Auke Kieviet, 19 jaar, winnaar categorie B)

De winnaars van het 2e Ambitus Orgelconcours: Thirsa Brokking, Auke Kieviet en Rik Melissant | © foto Pieter Baak
Codarts

Het concours richt zich niet alleen op de prestatie van het moment, maar wil ook werken een de toekomst van de jonge musici. Dit jaar werd daarom de samenwerking aangegaan met Codarts Hogeschool voor de Kunsten, onder meer door het organiseren van masterclasses en het beschikbaar stellen van musici die tijdens het concours samenspelen met de kandidaten.

Marinierskwartet

Dat samenspel met musici door Ambitus belangrijk wordt gevonden is tijdens het concert van aanstaande zaterdag ook te horen. Een kwartet uit de Marinierskapel onder leiding van solotrompettist Jeroen Schippers zal zijn medewerking verlenen.

Nieuw werk Hayo Boerema

Zij werken ook mee aan de première van een nieuwe compositie van Hayo Boerema: Ambivalence; Triptiek voor twee orgels, koperkwartet, trompet solo en slagwerk. Boerema schreef het werk in opdracht van Ambitus ter afsluiting van het concours.

 


Over ‘Ambivalence’

Boerema gebruikt voor het werk een bezitting waarvoor ook tijdens het concours muziek heeft geklonken. Hij schrijft daar zelf over:

‘Op deze manier kunnen we ook het gebouw de Laurenskerk optimaal benutten als een soort ‘San Marco nieuwe stijl’. Immers, in de San Marco in Venetië ontstond in de 16e en 17e eeuw de traditie van het tegenover elkaar plaatsen van groepen zangers en instrumentalisten – en dan met name blazers – die elkaar dan al doende toespeelden.

Het uiteindelijke resultaat is een triptiek, waarbij de drie delen min of meer in elkaar over gaan.

Het openingsdeel is een opgewekt fanfare-achtig werk met twee thema’s waarop de gehele tripliek is gebaseerd. Het aansluitende tweede deel is een ingetogen solo voor onze solo-trompettist Jeroen Schippers, met begeleiding van afwisselend de orgels en de overige blazers. Als afsluiting klinkt er een soort boléro, alleen dan niet in een 3/4-maat, maar in een 5/8-maat. 

Dit alles bracht me er toe het werk de titel Ambivalence (tegenstrijdigheid) te geven.

Tegenstrijdig, want dat heb je nu eenmaal met een concours: je strijdt tegen elkaar (het stuk is immers geschreven n.a.v. het Ambitus concours, waarvan de naam nu in de titel doorklinkt).

Tegenstrijdig, want dat zijn de verschillende instrumentengroepen in dit stuk en dat is ook wat ze in muziekaal opzicht doen.

Tegenstrijdig, want zo zijn de thema’s: het ene beweeglijk en opwaarts stijgend, het andere kalm en dalend.

Tegenstrijdig want het zijn allemaal dansen, en toch ook weer niet. Het eerste deel lijkt op een mars, het tweede op een sarabande en het derde op een bolero.

Echter de maatsoort en de sfeer zijn te wisselvallig om het echte dansen te laten zijn. 

Such is life: vol tegenstrijdigheden. Gelukkig maar.’


 

  • Laureatenconcert Ambitus Orgelconcours
  • Laurenskerk, Grotekerkplein 27, Rotterdam
  • zaterdag 12 oktober 2019 | 13.00 uur
  • toegang gratis, na afloop is er een collecte.
  • Vooraf aanmelden kan via de website van de Laurenskerk of van De Doelen.
  • meer informatie ambitusfoundation.org

 


Wekelijks in het zomerse concertseizoen, maar ook af en toe daarbuiten, doorploegt de redactie van ORGELNIEUWS de goedgevulde ORGELAGENDA op zoek naar een bijzonder orgelconcert.  

Lees ook
Orgelconcerten bereiken zomerse piek: meer dan 1.850 concerten in vier maanden