Ambitus Orgelconcours gewonnen door Thirsa Brokking, Auke Kieviet en Rik Melissant

De winnaars Thirsa Brokking, Auke Kieviet en Rik Melissant | © foto Pieter Baak

Thirsa Brokking, Auke Kieviet en Rik Melissant hebben zaterdag 9 september in Rotterdam het Ambitus Orgelconcours gewonnen. In de Laurenskerk behaalden zij elk in hun leeftijdscategorie de eerste plaats.

Text Example

advertentieHet concours, dat dit jaar zijn tweede editie beleefde, telde negen finalisten, drie in elke categorie: A (amateurs tot 15 jaar), B (amateurs van 15 tot en met 21 jaar) en C (conservatoriumstudenten).

Op de orgels van de Laurenskerk speelden zij werk van onder anderen Buxtehude, Bach, Vierne, Liszt, Tournemire, Lemckert en Monnikendam. Van laatstgenoemde speelden de conservatoriumstudenten het Concerto per organo, due trombe e due trombone samen met studenten van Codarts Rotterdam.

De jury bestond uit Leo van Doeselaar (voorzitter), Wolfgang Baumgratz, Jan Hage en Theo Jellema.

De jury van links naar rechts: Theo Jellema, Leo van Doeselaar, Jan Hage en Wolfgang Baumgratz | © 2019 Dick Sanderman
Prijzen

De winnaars ontvingen elk een studiebeurs voor verdere muzikale ontwikkeling en zijn of haar muziekpraktijk. Kieviet en Melissant kregen bovendien de prijs van het Nederlandse Muziekinstituut voor het best uitgevoerde Nederlandse werk in de categorie B en C.

Voor Rik Melissant was het de tweede maal dat hij het concours op zijn naam kon schrijven, in 2017 behaalde hij de eerste plaats in de leeftijdscategorie 13 tot en met 16 jaar. Auke Kieviet werd toen derde in dezelfde categorie.

Alle finalisten in de categorie A gaan naar huis met een extra prijs ‘Young Organ Talent’ in de vorm van een masterclass ter waarde van 250 euro. Alle negen finalisten ontvingen ook nog eens een kledingbon.

Laureatenconcert

De drie winnaars zullen op 12 oktober 2019 het Laureatenconcert in de Laurenskerk te Rotterdam geven. Op 16 oktober volgend jaar maken zij hun opwachting in het Orgelpark in Amsterdam.

Op 27 september zijn de drie finalisten in de categorie C te horen in een concert met koperkwartet in de Oude Kerk te Delft. De drie deelnemers uit de categorie A geven in september 2020 samen met Iddo van der Giessen een concert in de Goede Herderkerk Rotterdam-Schiebroek.

Codarts

Het orgelconcours is een initiatief van de Ambitus Foundation die de eerste editie in 2016 en 2017 organiseerde. De stichting wil met het concours jong talent tot en met 21 jaar stimuleren in hun ontwikkeling als organist. Deze editie werd georganiseerd in samenwerking met de afdeling Klassieke Muziek van Codarts (het Rotterdams conservatorium).