Cursus bouw kleinorgel bij Vereniging voor Huismuziek

tafelorgel vereniging voor huismuziek

Wie zelf aan de slag wil met de bouw van een klein pijporgel kan in het seizoen 2022-2023 terecht bij de Vereniging voor Huismuziek. De Werkgroep Orgelbouw organiseert daarvoor een cursus die op zaterdagen vanaf februari volgend jaar plaatsvindt.

Text Example

advertentieTijdens de cursus wordt voornamelijk een ontwerp van een tafelorgel met één register en een omvang van bijvoorbeeld c0-c3 of F-f3 besproken. De bouw is eenvoudig door gebruikmaking van simpele toetsmechaniek, het ontbreken van slepen, registers en balg.

Deelnemers die eventueel een complexer ontwerp willen maken, zoals een kistorgel, moeten rekening houden met een langere bouwtijd. Ondersteuning wordt bij alle ontwerpen gedurende de gehele cursusduur aangeboden.

Cursusdagen

Cursusleiders zijn Henk Bahlman, Peter Hoogerheide, Johan de Vries. Op zeven zaterdagen wordt door hen ingegaan op de aspecten van kleine orgels, de benodigde gereedschappen en materialen, het maken van houten pijpen, klavieren, windlade en windvoorziening. Tot slot komen intonatie en stemmen aan bod. Verder is er een terugkomdag waarbij deelnemers hun instrument tonen.

De eerste drie cursusdagen zijn gepland op 5 februari, 21 mei en 24 september in 2022. De overige dagen worden, eventueel in overleg, later bekend gemaakt. De locatie is Houtwerk, Hoorn 19 te Ede.

Kosten en aanmelden

De kosten van de cursus bedragen 345 euro. Leden van Bouwerskontakt (het onderdeel instrumentenbouw van Huismuziek) betalen 275 euro. Deelnemers tot 30 jaar krijgen 50% korting op de ledenprijs. Materiaalkosten zijn niet inbegrepen. Er is een maximum van 10 deelnemers.

Aanmelden kan tot uiterlijk 3 januari 2022 bij info@huismuziek.nl onder vermelding van cursusnummer 229340. Meer informatie: huismuziek.nl / Henk Bahlman, hbahlman@solcon.nl.