De Orgelvriend 10-2005

Text Example

advertentieVooruitblik naar het oktobernummer van de Orgelvriend

“Als ik niet zo’n nare pianolerares had getroffen, was ik misschien nooit orgel gaan spelen!” “Het is voor mij een obsession om er tijdens een improvisatieconcert voor te zorgen dat het publiek mij kan volgen.” “Voor mij is het orgel een persoon, die mij begrijpt.” Een paar uitspraken van Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin, tweede organiste van de Saint-Sulpice in Parijs, in een vraaggesprek met Gerco Schaap. Op dinsdag 25 oktober opent zij de reeks Internationale Virtuozen in de Rotterdamse Sint-Laurenskerk, en op vrijdag 4 november werkt ze samen met Daniel Roth mee aan een uitvoering van de Messe Solennelle van Louis Vierne tijdens het jubileumconcert van Cantate Deo o.l.v. Peter Eilander in de Sint-Joriskerk in Amersfoort.

[FOTO: Gerco Schaap]Verder in dit nummer Nieuws uit de orgelwereld met onder meer het afscheid van Johann Th. Lemckert, de eerste eigen opname van ORGELradio.nl, het einde van de jaarlijkse Psalmzangdag, de aankoop van de Roentgen Kinzing speelklok door Museum Van Speelklok tot Pierement, een orgelgala in Blaricum en een verslag van het Govert van Wijn Orgelconcours in Maassluis.

In de economische (geschied)wetenschap wordt een markt vaak omschreven als een plaats waar de vraag naar producten en diensten samenkomt met het aanbod ervan. In het artikel De orgelmakers Snitger & Freijtag en de Noord-Nederlandse markt voor kerkorgels rond 1800 van drs. Bert Smit wordt het orgelmakersambacht vanuit een andere invalshoek benaderd.

Wim Eradus schrijft over de MusicPad Pro, een elektronische muziekpartituur, ontwikkeld door Freehandsystems. Ir. Henk Kooiker geeft een overtuigende demonstratie van de vele gemakken van dit apparaat.

Willem van Twillert komt met een artikel over de zwevende of zelfspannende mechaniek, toegepast door orgelmaker Bruno Christensen. Met een heldere uitleg door Jan Koelewijn en een vraaggesprek met ir. Henk Kooiker over zijn ervaringen met deze mechaniek.

En: vorig najaar begonnen Mense Ruiter Orgelmakers uit Zuidwolde aan de restauratie van het orgel in de Hervormde kerk van Noordwolde. Tot 1802 was dit instrument het enige drie-manualige dorpsorgel (met vrij pedaal) van de provincie Groningen. Dirk Molenaar geeft de stand van zaken weer.

De muziekbijlage is van de hand van Gerrit Kommers (Prelude en koraal Gezang 459).

Omslagfoto’s: o.a. Gérard van Betlehem (Doornspijk, Hersteld Hervormde kerk), Mense Ruiter Orgelmakers (Noordwolde), Museum Van Speelklok tot Pierement (Roentgen-Kinzing-speelklok).

[ingezonden mededeling]