De Orgelvriend 11 – 2006

Text Example

advertentieOp zaterdag 28 oktober verschijnt het novembernummer van ‘de Orgelvriend’. Een greep uit de inhoud.

Lex Gunnink blikt met Charles de Wolff terug op diens muzikale carrière, waaraan in september 2005 een abrupt einde kwam vanwege een herseninfarct. Op 30 september jl. werd De Wolff in het zonnetje gezet tijdens het traditionele Michaëlsconcert in de Grote Kerk in Zwolle.

Op 12 september jl. overleed in Parijs de organiste Michelle Leclerc op 67-jarige leeftijd. Ze stond bekend om haar temperamentvolle orgelspel en was een regelmatig terugkerend gastorganiste in ons land. Een ‘In memoriam’ door Kees Hoek en Jan van Wingerden.

Het Smits-orgel in ‘De Duif’ aan de Prinsengracht in Amsterdam is officieel in gebruik genomen. “De Duif heeft weer vleugels gekregen”, sprak de rijksadviseur Rudi van Straten tijdens de ingebruiknameavond op 25 september jl. Kort verslag van de restauratie en heringebruikneming door Gerco Schaap.

Het Reichner-orgel (1780/1791) van de Abdijkerk in het voormalige tuindersdorp Loosduinen is dit jaar gerestaureerd door Steendam Orgelbouw en uitgebreid met een vrij pedaal. Een van de organisten, Vincent Hildebrandt, vat de historie samen en doet verslag van de restauratie.

Medio 2005 voltooide de Orgelmakerij Gebr. Reil de restauratie, herplaatsing in de oude kas en uitbreiding van het orgel in de Rooms-Katholieke kerk van de H. Lodewijk in Leiden. In dit eerste deel beschrijft Bart van Buitenen de lotgevallen van het instrument vanuit de historische bronnen. Het orgel staat afgebeeld op het omslag.

Themamiddag rond 200 jaar Kam

Op zaterdag 18 november organiseert de Orgelkring De Hollandsche IJssel in samenwerking met de Orgelvriend een themamiddag rond de tweehonderd jaar geleden geboren orgelmaker W.H. Kam in de Hervormde kerken van Ouderkerk a/d IJssel en Nieuw Lekkerland. Gerben Mourik geeft die avond zijn eerste concert in de Michaëlskerk in Oudewater.

De muziekbijlage van deze maand is een bewerking over Psalm 127 van Jan Slagt

Verder: Nieuws uit de orgelwereld, Orgelbouw in kort bestek (Oegstgeest VGK), Berichten uit de orgelwereld, Muziekbijlage, Wegwijzers, Cd- en DVD-recensies.

Neem nu een proefabonnement op de Orgelvriend en ontvang 4 nummers voor slechts 8 euro. Voor meer informatie: www.orgelvriend.nl

© 2006 www.orgelnieuws.nl