De Orgelvriend 2007-10

Text Example

advertentieOp vrijdag 28 september verschijnt het oktobernummer van ‘de Orgelvriend’, dat opent met ‘Franse klanken in het Land van Maas en Waal’.

Het openingsartikel is een reportage van Gerco Schaap over het nieuwe “Saamhorigheidsorgel” van Jurjen en Tineke de Vries in Puiflijk. De Vries bouwde met hulp van Verschueren Orgelbouw, intonateur Wim Janssen en Hermen Meyer een tweeklaviers orgel in Frans-romantische stijl. Het werd afgelopen zomer ingespeeld door Daniel Roth.

In de rubriek ‘Op de orgelbank’ een vraaggesprek met het nieuwe Orgelvriend-redactielid, Dick Sanderman. Behalve kerkmusicus en directeur van de Muziekschool Rijssen is hij een enthousiast schrijver én fotograaf. Sanderman: ‘Ik probeer enthousiasme voor de muziek uit te stralen’.

Dirk Molenaar en Jaap Brouwer schijven over een bijzonder bureau-orgel van de Zwitsers-Engelse bouwer John Snetzler dat in het bezit is van een adellijke dame ergens in den lande. Het instrument werd in 1958 gekocht van een boer in Raalte.

In de vierde, tevens laatste aflevering van ‘De orgelmakers Leichel’ maakt auteur Jaap Brouwer de balans op, hoe het de Leichel-orgels in de loop der jaren is vergaan. Het artikel wordt besloten met een lijst activiteiten van Gebr. Leichel in Duitsland, Ehrenfried Leichel (Duisburg – Arnhem) en Friedrich Leichel (Düsseldorf – Lochem) en opvolgers.

In de rubriek CD-recensies besprekingen van de Bach-cd uit Zutphen van Klaas Stok, het complete piano- en orgeloeuvre van Alberto Ginastera, de eerste twee cd’s met orgelwerken van Buxtehude door Ton Koopman, een dubbel-cd met radio-opnamen van Feike Asma en de zevendelige reeks Orgelimprovisationen van Organ Promotion.

Verder: Nieuws uit de orgelwereld, de maandelijkse column van Gert Oost (‘Ik ben een orgelvijand’), als muziekbijlage een Trio over Psalm 77 van Gerrit-Jan van de Werfhorst, Berichten en de rubriek Wegwijzers, met speciale aandacht voor concerten in Almkerk, Boxtel, Loosduinen en Maassluis.

© 2007 www.orgelnieuws.nl