De Orgelvriend – december 2019

Op 29 november is het extra dikke decembernummer van ‘De Orgelvriend’ verschenen. Met daarin:

Interview met Sander Booij en Martin Butter

Sander Booij (1986) werkt als sinds 2003 als zelfstandig orgelmaker; eerst als freelancer bij enkele orgelmakerijen maar sinds begin 2019 geheel zelfstandig. Hij werkt samen met Martin Butter (1965), die 22 jaar bij Henk van Eeken in dienst was alvorens hij in 2015 zelfstandig ging werken. ‘Wij willen dingen doen waar we artistiek achter staan.’

© foto Gerco Schaap
Het Naber-orgel in de Dorpskerk te Holten

Een artikel van Bert Wisgerhof, die als adviseur betrokken was bij de restauratie van het C.F.A. Naber-orgel uit 1854 in de Dorpskerk van Holten, een van de laatste instrumenten van deze orgelmaker. Organist Jan van Dijk en Gerco Schaap geven hun indrukken van het gerestaureerde orgel. ‘Samenvattend: de tutti-klank is groots en weldadig!’

Naber-orgel Holten | © foto Gerco Schaap
Radio Bloemendaal zoekt vrijwilligers

Vijftien jaar geleden startte Radio Bloemendaal het programma Orgelpunt, tegenwoordig wekelijks op zondagmiddag via internet te beluisteren en op elk gewenst moment terug te luisteren. Dick Koomans en Kees Schuurman zijn de enige presentatoren, daarom zoekt de omroep uitbreiding van het team. Een interview met hoofdredacteur Job de Haan.

32 jaar SGO Orgelconcours

Het jaarlijkse orgelconcours is de parel van de Stichting Groningen Orgelland. Albert Rodenboog doet verslag van het op 12 oktober jl. gehouden concours, waarvan de voorronden plaatsvonden in drie Groninger kerken. De finale in de Martinikerk leverde drie winnaars op: Vincent de Ridder, Sander Booij en Jan Simon Koolen.

Winnaars SGO Orgelconcours 2019 | © foto Hilda Rodenboog
Het Steenkuyl-orgel in de Remonstrantse Kerk te Rotterdam

Het Steenkuyl-orgel in de Rotterdamse Arminiuskerk verkeerde rond 2010 in slechte staat. In 2015/2016 werd het volgens een plan van adviseur Henk Verhoef gerestaureerd door Pels & Van Leeuwen Orgelbouw. Het instrument functioneert nu weer storingsvrij en de klankuitstraling is verbeterd.

Steenkuyl-orgel Arminiuskerk Rotterdam | © foto Remonstrants Rotterdam
En verder 
  • Uit de orgelwereld
  • Column ‘Trouwens’
  • Pierre Palla Concertorgel
  • Nieuwe muziekuitgave Nico van den Hooven
  • Muziekbijlage Dick Sanderman (3 Kerstliederen)
  • Boekbespreking ‘Dat kan ík ook!
  • Cd-recensies
  • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.