SGO Orgelconcours 2019 gewonnen door Vincent de Ridder

v.l.n.r. winnaars Sander Booij (2e prijs), Vincent de Ridder (1e prijs) en Jos Maters (aanmoedigingsprijs)| © beeld Hilda Rodenboog

Vincent de Ridder heeft zaterdag 12 oktober in Groningen het orgelconcours van Stichting Groningen Orgelland (SGO) gewonnen. De tweede prijs ging naar Sander Booij, Jan Simon Huijser werd derde. 

Text Example

advertentieHet concours werd voor de 32e keer georganiseerd. Het deelnemersveld van maar liefst 55 spelers was opgedeeld in drie klassementen: jongeren zonder conservatoriumopleiding tot 25 jaar, conservatoriumstudenten en een seniorenklassement van amateurorganisten van 25 jaar en ouder. Zij speelden ’s ochtends en ’s middags hun voorronden op de orgels van respectievelijk de Nieuwe Kerk, de Der Aa-kerk en het Edskes-orgel in de Lutherse Kerk van de stad Groningen.

Finale

Uit elke categorie kwamen de drie beste kandidaten naar de finale die ’s avonds in de Martinikerk werd gespeeld. De driekoppige jury’s van de voorronden vormden samen de jury van de eindronde: Tymen Jan Bronda, Jelte Hulzebos, Vincent van Laar, Leonore Lub, Stef Tuinstra, Henk de Vries, Sietze de Vries, Peter Westerbrink en Erwin Wiersinga. Voorzitter was Theo Jellema.

Winnaars

De eerste prijs werd toegekend aan Vincent de Ridder (1997) uit Arnemuiden. Hij studeert orgel aan Codarts in Rotterdam. Voor Sander Booij (1986) is het de derde keer dat hij een finaleplaats in het SGO-concours weet te bereiken. In 2012 behaalde hij de tweede prijs en de publieksprijs, in 2015 werd hij eerste, dit jaar krijgt hij opnieuw de tweede prijs. Simon-Jan Huijser (1973) uit Renkum, die nu derde werd, drong ook in 2000 en 2001 al eens door tot de finale van het concours.

De aanmoedigingsprijs ging naar Jos Maters (1997) uit Bunschoten, student aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.