De Orgelvriend – mei 2018

Uit de inhoud van De Orgelvriend mei 2018:

Text Example

advertentieSietze de Vries: ‘We moeten muziek gaan aanbieden als een taal’
De jonge Sietze de Vries stelde zich ten doel om ooit organist van het orgel in de Groninger Martinikerk te worden. Vorig jaar werd zijn jeugddroom werkelijkheid. Lex Gunnink spreekt met hem over zijn orgel ‘met ballen’, over muziekonderwijs en natuurlijk over het improviseren en of je dat kunt leren. “Je bent juist ‘authentiek’ bezig als je improviseert!”.

In memoriam Jet Dubbeldam
Op dinsdag 13 maart overleed de Rotterdamse organiste en orgelpedagoge Jet Dubbeldam. Ze was stadsorganiste en leidde vele orgelleerlingen op aan het Rotterdams Conservatorium. Een ‘In memoriam’ door Gerco Schaap met een apart kader waarin oud-leerling Eric Koevoets ingaat op haar betekenis als docent.

Voorjaarsexcursie naar Etten-Leur en Breda op zaterdag 26 mei
De voorjaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie, in samenwerking met De Orgelvrienden KVOK kring Noord-Brabant voert naar orgels in Etten-Leur (Van Gogh Kerk, Trouwkerkje en Sint-Petruskerk) en Breda (Sacramentskerk en Grote Kerk). Wim van der Ros geeft het tijdschema en beschrijft de orgels.

Het Van Gruisen-/Van Oeckelen-orgel in de Oude Kerk te Soest
Op 12 januari jl. nam de Oude Kerk-gemeente in Soest een orgel in gebruik dat door Albertus van Gruisen werd gebouwd voor de Doopsgezinde Vermaning in Harlingen en aldaar door P. van Oeckelen werd vergroot. Het werd zorgvuldig gerestaureerd door Orgelmakerij Reil. Verslag door Gerco Schaap.

Haags kinder-orgelproject viert tweede lustrum
Het Haags Orgel Kontakt (HOK) organiseert al sinds 2009 een zelf ontwikkeld educatief lesproject voor Haagse basisschoolkinderen. Het project bestaan onder meer uit een lesboekje met toelichting, een gastles en een excursie naar de Kloosterkerk. Gerco schaap woonde de jubileumexcursie bij en doet verslag. Bij deze gelegenheid werden Henk en Jannie Barnhard, door wie het project gedragen wordt, geëerd met de Stadspenning van Den Haag.

En verder …
Uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens’ • Muziekbijlage (Psalm 139 Sietze de Vries) • Lezersreactie • Cd-recensies en bladmuziek • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

 

© 2018 beeld Lex Gunnink (Sietze de Vries), Gerco Schaap (Oude Kerk Soest en HOK Kinder-orgelproject), Wim van der Ros (Sacramentskerk Breda)