Dick Troost veertig jaar cantororganist

Text Example

advertentieCantororganist Dick Troost (1949) geeft zaterdag 24 november om 16.00 uur een concert in de Lutherse kerk in Ede ter gelegenheid van zijn veertigjarig jubileum als organist. Sinds december 1967 heeft hij daar vrijwel onafgebroken gewerkt. Alleen van 1985 tot 1989 was hij werkzaam in de Lutherse kerk in Den Haag.

Op het programma van het jubileumconcert staat werk van Buxtehude, Bach, Walcha, Langlais. Orgelmaker Pels & Van Leeuwen voerde de afgelopen twee maanden enkele aanpassingen en uitbreidingen uit aan het orgel. Het jubileumconcert is daarom meteen ook de heringebruikname van het instrument (Pels & Van Leeuwen, 1970).

Troost is ook actief als componist en tijden het jubileumconcert laat hij dan ook eigen werk horen. Hij schreef een flink aantal vocale en instrumentale werken in verschillende bezettingen, waaronder liedbewerkingen, motetten, een Marcus-Passie en een Johannes-Passie. De Lutherse Cantorij in Ede voerde veel van deze werken uit. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt volgend jaar een bundel psalmbewerkingen van Troost.

Zondag 2 december om 10.30 uur is er ter gelegenheid van het jubileum een feestelijke kerkdienst. Daar vindt de première plaats van Troosts ‘Adventsmuziek voor koor, gemeente, koperensemble en orgel’. ’s Middags is er een receptie.

In een voor de gelegenheid uitgebracht jubileumboekje staat informatie over jubilaris, orgel en de Lutherse liturgie. Het boekje is tijdens de festiviteiten in de kerk verkrijgbaar.

Adres kerk

Beukenlaan 12, Ede.

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie Ingeborg Kriegsman