Doorns Witte-orgel verhuisd

Text Example

advertentieEind vorig jaar werd de protestantse Maartenskerk in Doorn opnieuw in gebruik genomen na een omvangrijke herinrichting van het kerkgebouw. Het Bätz/Witte-orgel werd bij deze gelegenheid hersteld en vanuit het koor verplaatst naar de westzijde van de historische dorpskerk.

Het orgel staat daarmee weer op de plaats waar de fa. J. Bätz & Co. (C.G.F. Witte) het in 1873 bouwde. Bij een herinrichting van het kerkgebouw in 1887/88 verplaatste J.F. Witte het orgel naar het tweede balkon dat in het koor van de kerk was aangebracht.

Op deze plaats werd het orgel in 1906 door W. van Dijk gewijzigd waarbij de Nazard 3’ van Manuaal I werd vervangen door een Voix céleste 8’. Later werd de dispositie opnieuw gewijzigd. De Voix céleste werd op een kantsleep aan Manuaal II toegevoegd, terwijl op Manuaal I een Quint 3’ en een Cornet V werden geplaatst. De Bourdon 16’ werd als transmissie in het Pedaal speelbaar gemaakt.

Deze ingrepen werden in 1976 bij een restauratie door de firma K.B. Blank & Zn. deels teruggedraaid. De Voix céleste verdween van de kantsleep en werd vervangen door een Gemshoorn 2’, de Cornet werd verwijderd en de Quint 3’ werd vervangen door een Nazard 3’. Voor de ‘nieuwe’ registers werd gebruikgemaakt van pijpwerk uit het voormalige Witte-orgel van de Oud-Katholieke Kerk te Oudewater.

Bij de recente verplaatsing, uitgevoerd door orgelmakerij Elbertse te Soest, werd het orgel hersteld, de orgelkas werd opnieuw geschilderd naar voorbeeld van de oorspronkelijke eikenimitatie. De werkzaamheden, die in november 2011 werden voltooid, werden uitgevoerd onder advies van Aart van Beek te Balkbrug.

Dispositie

Manuaal I C-f3

Bourdon 16

Praestant 8

Octaaf 4

Nazard 3 – grotendeel uit Fluit 4’, OKK Oudewater

Woudfluit 2 – af c1 overblazend

Mixtuur II-III

Trompet 8 B/D

Manuaal II C-f3

Holfluit 8

Salicet 8 – C-H uit Holfluit

Fluit 4

Gemshoorn 2 – is gelijknamig register uit Oudewater

Pedaal C-d1

Subbas 16 – transmissie Bourdon 16 Manuaal I

Werktuiglijke registers

Manuaalkoppel – I + II

Pedaalkoppel – als trede, naar keuze naar I of II

met dank aan Aart van Beek

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie: Aart van Beek, Balkbrug