Drie kijkdagen reconstructie Schnitger-orgel Lutherse Kerk Groningen

front schnitger orgel lutherse kerk groningen
Het nieuw barok-orgel in de Lutherse Kerk te Groningen | © 2017 beeld Jan Willem van Willigen

De bouw van de reconstructie van het Schnitger-orgel in de Lutherse Kerk in Groningen bevindt zich in een afrondende fase. Eind oktober dit jaar wordt het orgel in gebruik genomen. Daarvoor zal het, na eerdere drukbezochte kijkdagen, op drie zaterdagen in september opnieuw voor het publiek te bewonderen zijn.

Text Example

advertentieOrgelmaker Bernhardt Edskes werkt momenteel aan het 25 registers tellende barokorgel op de oostelijke galerij van de Lutherse Kerk. Het tweeklaviers instrument met Hoofdwerk, Borstwerk en Pedaal beoogt een reconstructie te zijn van het Schnitger-orgel dat van 1699 tot de bouw van het Van Oeckelen-orgel in 1896 in deze kerk stond, zij het –  anders dan het origineel – op achtvoetsbasis en uitgevoerd met een continuoklavier.

Op 31 oktober 2017 wordt het orgel in gebruik genomen tijdens het openingsconcert van het Schnitgerfestival 2017.

Voordat het zover is wordt het publiek in de gelegenheid gesteld het in orgel, waarvan de bouw zich in gevorderd stadium bevindt, te bezoeken. Dat kan op de zaterdagen 9, 16 en 23 september van 13.00 uur tot 15.00 uur. Aanmelden voor de kijkdagen met rondleidingen is niet nodig.

 

Zie ook

Schnitger-reconstructie Lutherse Kerk Groningen gaat definitief door
Edskes gaat Schnitger-orgel Lutherse Kerk Groningen reconstrueren
www.schnitgerorgel2017.nl

 

© 2017 beeld Jan Willem van Willigen