Dubbelconcert door Zwart en Zwart in Stevenskerk Nijmegen

König-orgel Stevenskerk Nijmegen

Op zaterdag 14 november geven Everhard en Jaap Zwart een dubbelconcert op het König-orgel in de St. Stevenskerk te Nijmegen. Het concert door de twee kleinzonen van Jan Zwart wordt georganiseerd door Stichting Vox Humana die dit jaar haar derde lustrum viert.

Text Example

advertentie 

Zoals grootvader Zwart ook programmeerde, zullen de beide Zwarten die avond koraalbewerkingen afwisselen met oude en nieuw orgelliteratuur. Everhard Zwart neemt het programma voor de pauze voor zijn rekening en speelt de c-moll Fantasie en Fuga van Bach en de B.A.C.H. van Liszt met daartussen de Variaties ‘Blijf bij mij Heer’ van Jan Zwart.

 

Na de pauze neemt Jaap Zwart plaats achter de klavieren van het König-orgel. Hij begint met Psalm 25 uit Musyk over de Voysen der Psalmen Davids van Jan Zwart. Daarna wordt geschakeld naar een totaal andere muzikale taal: de Toccata uit de Suite in modo conjuncto, geschreven door Anthon van der Horst op basis van een door hem zelf ontwikkelde achttonige toonladder.

 

Jaap Zwart speelt vervolgens een Fantasie van eigen hand over Gezang 324 uit het Liedboek voor de Kerken: ‘Wij zoeken in uw huis uw aangezicht, o Here’. Tot slot klinkt César Francks symphonische meesterwerk Grande Pièce Symphonique.

 

Het concert begint om 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt € 15 (vanaf 12 jaar). Tot 12 jaar is de toegang gratis. Kaarten zijn te bestellen via Eventbrite. Meer informatie is te vinden op www.stichtingvoxhumana.nl.

 

 

© 2015 fotografie www.orgelfoto.nl