Edison Klassiek Oeuvreprijs 2017 voor Ton Koopman

ton koopman

Organist, klavecinist en dirigent Ton Koopman krijgt de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2017. De Nederlandse muziekprijs wordt hem toegekend ‘voor alle geweldige cd’s die hij maakte en alle onvergetelijke uren intelligent luisterplezier die hij ons heeft bezorgd – en nog zal bezorgen’, aldus de jury.

Text Example

advertentieJuryvoorzitter Mischa Spel: ‘Als een borrelende bron van kennis over en enthousiasme voor muziek – zo mag je dirigent, organist en klavecinist Ton Koopman (73) gerust omschrijven. Bezoek hem thuis en je snapt de context: 10.000 antieke muziekboeken en 35.000 banden van na 1800 heeft hij verzameld, en alle hebben die in zijn bibliotheek een plaats gevonden. Koopman las er zo’n 85 % van. Maar dat is maar papier. En Koopman is nou juist één en al muziek, vlees geworden muziek. Kijk maar naar hoe hij dirigeert: wiegend, de noten alle meeademend en belevend.’

Omvangrijke discografie
Koopman heeft een omvangrijke discografie waarin het werk van Bach een belangrijke plaats inneemt. Zo bracht hij met zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir alle Bachcantates op cd en nam het het complete orgeloeuvre van Bach op. Ook nam hij het complete werk van Buxtehude op, zowel zijn klaviermuziek als zijn cantates. Sinds 2003 werkt Ton Koopman onder zijn eigen cd-label ‘Antoine Marchand’.

Prijzen
De opnamen van Koopman vielen meerdere malen in de prijzen. In 2004 won hij de Zilveren Fonograaf en de VSCD Klassieke Muziekprijs. Zijn Bachcantataproject werd in de VS genomineerd voor de Grammy Award en in Groot-Britannië voor een Gramophone Award. In 2007 won hij met het Amsterdam Baroque Choir de Edison Klassiek Publieksprijs.

Uitgereikt
Koopman krijgt zijn Edison zondag 19 november uitgereikt tijdens de live-uitzending van het televisieprogramma Podium Witteman op NPO2. Dan wordt ook bekend gemaakt wie de winnaars zijn in de acht jurycategorieën die Edison Klassiek kent. Het programma begint om 18.05 uur.

Edison
De Edison is een van de oudste muziekprijzen in de wereld en wordt sinds 1960 uitgereikt aan ‘artiesten, die met hun platenoeuvre van dat jaar de beste prestatie – naar het oordeel van jury – in hun genre gegeven hebben.’ De Edison kent drie genres: Pop, Jazz/Wereldmuziek en Klassiek. De Oeuvreprijs Klassiek ging vorig jaar naar dirigent Bernard Haitink.

 

Zie ook
www.edisons.nl/klassiek

 

© 2017 foto Foppe Schut

1 Comment

  1. Bijzonder!!
    Door de jaren heen heeft zijn passie en enorme muzikale inspiratie voor mij en velen denk ik veel bewondering en respect gebracht. Zijn ontembare doorzettingskracht en bezieling is een groot voorbeeld voor mij, maar vooral ook voor jonge musici/organisten!!
    CHAPEAU
    Rinse vd ploeg
    (Vrijwilliger musici muziek op zaterdag Xaverius Amersfoort)

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.