Eerste Ambitus Orgelconcours voor jongeren tot en met 21 jaar

ambitus orgelconcours voor jonge organisten

Nederland wordt een orgelconcours rijker. In 2016 en 2017 gaat de Ambitus Foundation een concours organiseren voor jonge Europese organisten tot en met 21 jaar. Op historische Nederlandse orgels krijgen zij de gelegenheid zich te presenteren, waarbij ze zich door middel van een coachingstraject ook nog eens verder kunnen ontwikkelen.

Text Example

advertentie 

De in Lunteren gevestigde Ambitus Foundation, gelieerd aan de Noaber Foundation van filantroop Paul Baan, onderneemt, stimuleert en financiert projecten die gericht zijn op het bevorderen van de toegankelijkheid van klassieke muziek voor jongeren tot en met 25 jaar in binnen- en buitenland. Het eerst Ambitus Orgelconcours is daar een voorbeeld van. Bij de voorbereidingen van het concours onder anderen bestuurslid Rien Donkersloot en een stuurgroep met namen als Ton Koopman, Maarten Seijbel, Ab Weegenaar en Sander van de Houten betrokken.

 

Orgelrijkdom

Met het concours grijpt de stichting ook de kans om de Nederlandse orgelrijkdom en -cultuur in de schijnwerpers te plaatsen. Bewust koos de organisatie dan ook voor het bespelen van diverse grote (historische) Nederlandse stadsorgels. Verspreid over een jaar gaan de deelnemers in vier rondes en langs evenzoveel orgels.

 

De voorronde wordt op 4 juni 2016 gespeeld op het Naber-orgel in de Sint-Joriskerk te Amersfoort, de eerste ronde op 19 november 2016 op het Strümphler-orgel van de Arnhemse Eusebiuskerk te Arnhem en de halve finale op 11 februari 2017 op het dan gerestaureerde Marcussen-orgel in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes. De finale wordt op 24 juni 2017 gespeeld op het Müller-orgel van de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem.

 

Leeftijdscategorieën

Het Ambitus Orgelconcours kent drie leeftijdscategorieën:

  • categorie A: organisten tot en met 12 jaar
  • categorie B: organisten van 13 tot en met 16 jaar
  • categorie C: organisten van 17 tot en met 21 jaar

Binnen elke categorie zijn diverse prijzen te winnen, waaronder een geldbedrag, een bedrag voor studie en een aantal concerten. Ook het publiek krijgt de gelegenheid een prijs toe te kennen.

 

Coaching

Wie van de jongste categorie weet door te dringen tot de finale krijgt ook nog eens de mogelijkheid zich op de volgend ronde voor te bereiden door lessen bij organisten van naam. Voor deelnemers van de twee andere categorieën geldt dit coachingstraject voor wie de halve finale bereikt.

 

De jury zal per ronde verschillen en zal bestaan uit Nederlandse toporganisten.

 

Inschrijving voor het concours gaat op 8 oktober 2015 van start.

 

Meer informatie

ambitusfoundation.org