Eerste ronde Ambitus Orgelconcours in Eusebiuskerk Arnhem

ambitus orgelconcours

De eerste ronde van het Ambitus Orgelconcours voor Europese jongeren wordt zaterdag 19 november gehouden in de Eusebiuskerk te Arnhem. De twintig deelnemers aan deze ronde werden in juni van dit jaar geselecteerd tijdens de voorronde in Amersfoort.

Text Example

advertentieIn de eerst ronde staat muziek van Sweelinck en Duitse romantiek centraal. De deelnemers, verdeeld in de leeftijdscategorieën tot en met 16 jaar (B) en 17 tot en met 21 jaar (C), spelen daaruit door henzelf gekozen muziekstukken op het Strümphler-orgel van de Eusebiuskerk.

Deelnemers
De acht deelnemers in categorie B zijn Scott Baks, Joël Haase, Rik Melissant, Kasimir Anapliotis, Steven Knieriem, Leanne Pul (oorspronkelijk categorie A), Auke Kieviet en Pieter van Tuijl.
In de twaalf man tellende categorie C spelen Lukas Nagel, Jacob van der Tang, Martien de Vos, Toon IJzerman, Leendert Verduijn, Jan-Willem Jonkman, Cornelis den Ouden, Niels de Klerk, Ard-Jan Koster, Jos Maters, Leendert van Tuijl en Diederik Blankesteijn.

Jury
De jury bestaat deze ronde uit Bernard Winsemius, Hans Leenders, Arjen Leistra en Kees van Eersel. Zij beoordelen op onder andere muzikale voordracht, techniek en programmakeuze.

De eerste ronde begint om 9.30 uur met de deelnemers uit categorie C. Categorie B speelt tussen 16.30 uur en 20.30 uur. De uitslag volgt binnen een uur na elke categorie. Het concours is vrij toegankelijk voor publiek.

Volgende ronden
De halve finale wordt op 11 februari 2017 gespeeld op het Marcussen-orgel in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes. De finale vindt op 24 juni 2017 plaats op het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk te Haarlem.

Binnen elke categorie zijn diverse prijzen te winnen, waaronder een geldbedrag, een bedrag voor studie en een aantal concerten. De jury bestaat uit Nederlandse toporganisten en wisselt per ronde. Ook is er een publieksprijs. Tijdens het concours krijgen de deelnemers een coachingstraject aangeboden.

 

 

Lees meer

 

© 2016 beeld: Jan den Ouden