Twintig jonge organisten door voorronde Ambitus Orgelconcours

Tijdens de zaterdag 4 juni in Amersfoort gehouden voorronde van het Ambitus Orgelconcours voor jonge organisten zijn twintig deelnemers geselecteerd voor de eerste ronde. In de Sint-Joriskerk beoordeelde de jury in totaal 27 deelnemers.

Text Example

advertentieHet concours voor jonge organisten tot en met 21 jaar wist inschrijvers uit zowel binnen- als buitenland te trekken. Ze werden verdeeld over drie categorieën: 13 tot en met 16 jaar (B), 17 tot en met 21 jaar (C) en een aanmoedigingscategorie van kinderen tot 13 jaar (A).

De deelnemers speelden in maximaal 12 minuten twee vrij werken uit verschillende stijlperiodes op het Naber-orgel. Vanaf 09.00 uur hadden de vier juryleden Wolfgang Baumgratz, Sander van den Houten, Petra Veenswijk en Ab Weegenaar een dagtaak aan het beoordelen van de deelnemers.

Twintig deelnemers gaan door naar de eerste ronde die op 19 november in de Eusibiuskerk in Arnhem wordt gehouden: acht deelnemers uit categorie B (waaronder een deelnemer uit de aanmoedigingscategorie A) en twaalf uit categorie C.

Categorie B
Scott Baks (15 jaar)
Joël Haase (15 jaar)
Rik Melissant (16 jaar)
Kasimir Anapliotis (15 jaar)
Steven Knieriem (14 jaar)
Leanne Pul (10 jaar)
Auke Kieviet (15 jaar)
Pieter van Tuijl (15 jaar)

Categorie C
Lukas Nagel (20 jaar)
Jacob van der Tang (20 jaar)
Martien de Vos (20 jaar)
Toon IJzerman (17 jaar)
Leendert Verduijn (19 jaar)
Jan-Willem Jonkman (17 jaar)
Cornelis den Ouden (18 jaar)
Niels de Klerk (18 jaar)
Ard-Jan Koster (19 jaar)
Jos Maters (18 jaar)
Leendert van Tuijl (17 jaar)
Diederik Blankesteijn (19 jaar)

Tot juni 2017
Het Ambitus Orgelconcours duurt nog tot eind juni 2017. Na de eerste ronde in Arnhem wordt op 11 februari 2017  de halve finale gespeeld op het Marcussen-orgel in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes. De finale wordt op 24 juni 2017 gespeeld op het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk te Haarlem.

Binnen elke categorie zijn diverse prijzen te winnen, waaronder een geldbedrag, een bedrag voor studie en een aantal concerten. De jury bestaat uit Nederlandse toporganisten. Ook is er een publieksprijs. Tijdens het concours krijgen de deelnemers een coachingstraject aangeboden.

 

Lees ook

 

© 2016 foto Ambitus Foundation