Elbertse-orgel Katholiek Gaanderen overgeplaatst

elbertse orgel martinuskerk gaanderen

Op 30 oktober vond in de Sint-Martinuskerk te Gaanderen de heringebruikname plaats van een Elbertse-orgel uit 1964. Het instrument werd onlangs door Consultare Orgelbouw overgeplaatst vanuit de Sint-Augustinuskerk, eveneens in dit in de gemeente Doetinchem gelegen dorp.

Text Example

advertentieDe firma Elbertse bouwde het orgel in 1964 voor de uit het begin van de jaren vijftig daterende Sint-Augtustinuskerk. Het orgel kreeg twaalf stemmen, verdeeld over twee manualen en pedaal en werd gemaakt volgens het elektro-pneumatische kegelladensysteem.

In 2014 werd de Sint-Augustinuskerk gesloten voor de eredienst. Voor het orgel werd een plaats gevonden in de Sint-Martinuskerk, de vierplek van de gefuseerde rooms-katholieke parochie van het Gelderse dorp. Daar stond tot dan toe een unitorgel van Verschueren met twee stamregisters.

elbertse orgel augustinuskerk gaanderen
Het Elbertse-orgel (1964) op zijn oorspronkelijke plaats in de Sint-Augustinuskerk te Gaanderen.

Overplaatsing
De overplaatsing van het Elbertse-orgel werd uitgevoerd door Consultare Orgelbouw. Het orgel werd in- en uitwendig grondig gereinigd, wijzigingen in de maatvoering en kleine reparaties aan balgen en speeltafel werden uitgevoerd, pijpwerk grondig gereinigd en reparaties uitgevoerd aan baarden en steminrichtingen.

De intonatie werd waar nodig aangepast en gecontroleerd op aanspraak en egaliteit. Tenslotte werd het pijpwerk gestemd in een gelijkzwevende temperatuur op 440 Hz. bij 18 graden Celsius. Bij de overplaatsing werd de orgelmaker geholpen door vrijwilligers uit de Gaanderse parochie.

 

Dispositie

Manuaal I C-g3
Prestant 8
Bourdon 8
Prestant 4
Quint 2 2/3
Prestant 2
Mixtuur II-III

Manuaal II C-g3
Prestant 8
Baarpijp 8
Roerfluit 4
Gemshoorn 2
Sesquialter II

Pedaal C-f1
Subbas 16

Werktuiglijke registers
Koppeling I + II
Koppeling P + I
Koppeling P + II
Vaste combinaties
Vrije combinaties
Automatisch pedaal, vrij instelbaar P+I, P+II

 

© 2016 foto Jan Bambacht

 

Nederlandse Orgelkalender 2017