Feenstra restaureert orgel voor Japans winkelcentrum

Orgelrestaurateur F. R. Feenstra te Grootegast legt momenteel te laatste hand aan de restauratie van een orgel dat verscheept zal worden naar Tokyo (Japan).

Het 3-manualige, Engelse instrument is gebouwd door J.C. Bishop & Son in 1877. Het zal in een voor orgels niet alledaagse omgeving komen te staan: een groot, nieuwgebouwd winkelcentrum dat onderdeel uitmaakt van een complete herinrichting van het havengebied in Toyosu. Het instrument zal daar dagelijks worden bespeeld. Opening en ingebruikname zijn gepland in de eerste week van oktober dit jaar.

Text Example

advertentieBishop bouwde in 1877 een tweemanualig instrument in Westborne Park Baptist Church te Londen. Het was geplaatst op een balustrade in separate kassen, links en rechts van een venster in de westwand. Al in 1884 kwam er een uitbreiding met een derde manuaal. In 1908 werd het instrument verkocht aan de Cricklewood Baptist Church te Londen, waar het op een balustrade in een nis werd geplaatst. In 1995 werd het vanwege kerksluiting aangekocht door Feenstra.

In Tokyo wordt het instrument geplaatst op een balustrade, in het atrium van het winkelcentrum. Omdat het instrument nauwelijks over een kas beschikte, is ervoor gekozen het van een andere, historische kas te voorzien. Deze kas is afkomstig van een door Forster & Andrews in 1865 gebouwd orgel voor Castle Gate Chapel te Nottingham. De beschildering in Arts & Crafts-stijl is zorgvuldig gereconstrueerd door J. van den Berg te Lienden. De frontpijpen zijn voorzien van een imitatie bladgoud beschildering. Voor het pedaal is een nieuwe mechanische sleeplade gemaakt waarop drie stemmen staan. De Open Diapason 16 ft staat op een eigen lade.

 

Dispositie

Great Organ
Open Diapason 8
Clarabella 8
Principal 4
Fifteenth 2
Mixture III (nieuw)
Trumpet 8
Clarion 4

Swell Organ
Lieblich Gedackt 16
Violin Diapason 8
Rohrflute 8
Vox Angelica 8
Voix Celestes 8
Violin Principal 4
Flautina 2
Cornopean 8
Oboe & Bassoon 8
Tremulant

Choir Organ
Dulciana 8
Viol di Gamba 8
Lieblich Gedackt 8
Flauto Traverso 4
Harmonic Piccolo 2
Clarionet 8

Pedal Organ
Open Diapason 16
Bourdon 16
Principal 8 (uitbreiding met oud pijpwerk)
Trombone 16 (uitbreiding met oud pijpwerk)

Koppels
Swell to Great
Swell to Choir
Swell to Pedal
Great to Pedal
Choir to Pedal