Festival Nieuwe Muziek in Nicolaïkerk Utrecht

In de Nicolaïkerk te Utrecht wordt van donderdag 5 tot en met zondag 8 maart voor de zesde maal het Festival voor Nieuwe Muziek gehouden. Vier dagen lang is dan nieuwe muziek te beluisteren in verschillende bezettingen waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de orgels in ‘de Klaas’.

Text Example

advertentie 

Deze editie kreeg het thema ‘Music and Space’, naar de gelijknamige compositie van Piet Kee voor twee orgels en koperensemble die op zaterdag 7 maart uitgevoerd gaat worden. Die zaterdagavond wordt tevens het vijftig minuten durende werk Another Look at Harmony Part IV voor orgel en koor van Philip Glass uitgevoerd.

 

Het festival gaat op donderdag 5 maart van start met een concert door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten, Kunst en Media Technologie en het Utrechts Conservatorium. Akoestische muziek, electronica en orgel komen bij elkaar in samenspel van muziek, zang beweging en licht.

 

Op vrijdag 6 maart brengt het Schreck Ensemble samen met organist Berry van Berkum werk van Nederlandse componisten, waaronder zes premières. Zaterdag gaat het festival de samenwerking aan met de Domkerk waar Jan Hage tijdens de Zaterdagmiddagmuziek orgelwerk van onder anderen Feldman, Schoenberg en Welmers zal spelen.

 

Zondagochtend 8 maart wordt om 10.00 uur een kerkdienst gehouden met nieuwe kerkmuziek op teksten van Renata Barnard. De dienst wordt muzikaal ingevuld door de Nicolaïcantorij onder leiding van Ko Zwanenburg en organist Berry van Berkum. Het festival sluit ’s middags af met een concert door klarinettist Tom Wolfs en slagwerker Niek Kleinjan in de Tuinzaal van het Centraal Museum.

 

 

Meer informatie

www.nicolaiconcerten.nl
Brochure Festival Nieuwe Muziek 2015 [pdf]