Flaes-orgel Zonnemaire gerestaureerd

Text Example

advertentieOp woensdag 28 oktober wordt het Flaes-orgel in de Hervormde Kerk in het Zeeuwse Zonnemaire opnieuw in gebruik genomen na een restauratie door Elbertse Orgelmakers uit Soest.

Het huidige kerkgebouw van de Hervormde Gemeente Zonnemaire werd gebouwd in 1867 ter vervanging van de oorspronkelijke vijftiende-eeuwse kerk. Het orgel voor deze nieuwe kerk werd in 1871 gebouwd door Pieter Flaes uit Amsterdam. In 1872 werd het opgeleverd. Behoudens een wijziging in de windvoorziening bleef het orgel in oorspronkelijke staat bewaard. Het pijpwerk staat opgesteld op een gecombineerde lade met dubbele ventielkasten. Het pijpwerk van het Bovenklavier staat voorop deze lade. Het houten pijpwerk van de Bourdon 16 (24 stuks) staat op een aparte lade aan de linker zijkant in het orgel.

Bij de recente restauratie werd het orgel geheel hersteld door Elberste Orgelmakers uit Soest. De restauratie van het schilder- en verguldwerk van de orgelkas werd uitgevoerd door Schildersbedrijf Van Zuydam uit Gorinchem.

De ingebruikname vindt plaats op woensdag 28 oktober om 20.00 uur. Het orgel wordt dan officieel overgedragen aan de kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente Zonnemaire. De adviseur bij de restauratie, Aart Bergwerff, geeft vervolgens een concert op het gerestaureerde instrument. De avond wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Kerkelijk wordt het orgel in gebruik genomen tijdens de Dankdienst voor Gewas en Arbeid op zondag 8 november. Het orgel zal tijdens deze dienst, die om 10.00 uur begint, te beluisteren zijn in de begeleiding van de gemeentezang.

De kerk is gelegen aan de Professor Zeemanstraat 2 te Zonnemaire (Schouwen-Duiveland).

Dispositie

Hoofdklavier I – C-f3

Bourdon 16

Prestant 8

Octaaf 4

Quint 3

Octaaf 2

Mixtuur IV

Cornet IV D

Trompet 8 B/D

Bovenklavier II – C-f3

Holpijp 8

Viola di Gamba 8 – C-Gis i.c.m. Holpijp

Salicionaal 8 – C-Gis i.c.m. Holpijp

Roerfluit 4

Pedaal C-d1

aangehangen

Werktuiglijke registers

Manuaalkoppel

Ventiel

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie www.orgelfotografie.nl