Folgert Zwaving (80) overleden

Text Example

advertentieOp 15 december overleed in zijn woonplaats Hellendoorn de organist en componist Folgert Zwaving op de leeftijd van 80 jaar. Als componist van koraalmuziek voor orgel genoot hij brede bekendheid.

Folgert Gerard Zwaving werd op 2 februari 1931 geboren in Gorningen. Hij werd opgeleid tot onderwijzer, maar behaalde ook een Staatsdiploma A voor orgel na lessen bij Simon C. Jansen en Cor Kee. Als organist was Folgert Zwaving werkzaam in Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Amsterdam-Buitenveldert, Almelo, Nijverdal en Hellendoorn. Ook nadat hij het als kerkorganist wat rustiger aan ging doen, bleef hij nog als organist verbonden aan uitvaartcentra in Den Ham en Nijverdal. Vele jaren was hij dirigent van koren en vocale ensembles. Hij was initiatiefnemer van de concertserie “Zomaar een zomeravond” in de Hervormde kerk “De oale grieze” van Hellendoorn.

Veel van zijn koraalmuziek voor orgel verscheen bij uitgeverij Willemsen in Amersfoort, later Huizen. Het gaat om muziek voor kerkelijk gebruik, gebaseerd op psalmen en gezangen. Vriend en organist Piet Wiersma legde een selectie uit het oeuvre van Zwaving vast op twee cd’s. Bij uitgeverij De Haske verscheen in 2004 de advents/kerstcantate “Het licht” voor gemengd koor, declamatie, orgel en samenzang. In 1996 werd Folgert Zwaving benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Bij zijn gouden jubileum als kerkorganist verscheen het vriendenboek “Da capo con amore”, onder redactie van Paul Janse en ds. Jan Dirk Wassenaar.

In dit vriendenboek wordt geciteerd hoe Folgert Zwaving zijn de composities zelf typeerde: als “bruikbare bewerkingen, die qua moeilijkheidsgraad voor de goede amateur-organist en qua klankidioom voor de doorsnee-kerkganger aantrekkelijk zijn”. Het Liedboek voor de kerken lag hem na aan het hart: daaruit putte hij meestal voor de melodieën van zijn koraalbewerkingen. Met het door hem in 1989 opgerichte koor Vocal Devotion voerde hij veel Engelse muziek uit en maakte hij in 1999 en 2009 reizen naar Canterbury en Winchester. Na het overlijden van zijn vrouw Tina vond Folgert een nieuwe levenspartner in Rineke van de Pol. Samen woonden zij in huize “Da Capo” aan de voet van de Hellendoornse berg. In de regio was Folgert Zwaving een bekende verschijning, met een warme belangstelling voor alles wat met kerkmuziek te maken had. Regelmatig bezocht hij concerten van collega’s. Zijn oprechte interesse in het wel en wee van de ander, in nieuwe composities of in orgelbouwprojecten was weldadig. Hoewel zijn gezondheid al geruime tijd te wensen overliet, is het toch voor ieder die hem kende een schok dat Folgert er nu niet meer is. We zullen hem missen – maar zijn muziek zal blijven klinken!

De uitvaartdienst vindt aanstaande woensdag om 14.00 uur plaats in de Protestantse kerk te Hellendoorn, waarna de begrafenis plaats vindt op de Algemene Begraafplaats in Hellendoorn. [DICK SANDERMAN]

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie: Egbert Jansen / archief ‘de Orgelvriend’.