Franz Tunder alle orgelwerken met twee wereldpremières

Nachtwerk is het, deze cd die door Pieter Dirksen en Vincent van Laar op 17 september 2014 werd ingespeeld op het orgel van de Martinikerk in Groningen. Drie maanden daarvoor hadden ze het hier opgenomen complete werk van Franz Tunder als eens gespeeld tijdens een van de jubileumconcerten van Stichting Groningen Orgelland (SGO).

Text Example

advertentie 

De SGO, die in 2014 vierde dat zij veertig jaar bestond, vond het concert zo indrukwekkend dat werd besloten het zelden in zijn compleetheid te beluisteren werk van Tunder op cd uit te brengen. De opname vond plaats in de nachtelijk stilte van de Groningse Grote Markt en Martinikerk.

 

Anders dan de (sub)titel doet vermoeden, staan niet alle orgelwerken op de cd. De capaciteit van het medium stond dat blijkbaar niet toe. Daarom heeft de SGO een aantal werken (de fantasia Auff meinem lieben Gott en de fanstasia Herr Gott dich loben wir op haar website downloadbaar gesteld. Dat geldt ook voor de uitgebreide informatie over de gespeelde werken. Pieter Dirksen schreef daar al eens uitgebreid over in de Groninger Orgelagenda 2014.

 

Wat deze cd bijzonder maakt zijn de twee werken waarvan slechts fragmenten zijn overgeleverd. Pieter Dirksen vulde de zes maten van Praeludium in g aan tot een volledig werk, Vincent van Laar voltooide een Fantasia over Was kan uns kommen an für Noth, waarvan een fragment van 180 maten beschikbaar was.

 


Franz Tunder – Alle orgelwerken met twee wereldpremières

Pieter Dirksen & Vincent van Laar

 

PD: Praeludium in F; Wass kann vns kommen an für Noth [in F] (fantasia); Praeludium in g (fragment van 6 maten; voltooiing P. Dirksen); VL: Praeludium in g [nr. 1], Was kan uns konnemn an für Noth [in C] (fantasia) (fragment van 180 maten ; voltooiing V. van Laar); Jesus Christus, wahr Gottes Sohn; Komm Heyliger Geist Herre Gott (fantasia); Praeludium in g [nr. 2]; Cantzon in G (thema van Della Porta); Christ lag in Todes Banden (fantasia); PD: Praeludium in g [nr. 3]; In dich hab ich gehoffet Herr (fantasia); Jesus Christus Vnser Heyland (3 versus)

 

Label: Stichting Groningen Orgelland
Nummer: SGO 071-1115
Speelduur: 78’38
Booklet: 4 pagina’s
Prijs: € 7,50
Bestellen: www.groningenorgelland.nl