Gebr. Adema-orgel Nicolaaskerk Dearsum gerestaureerd

Vrijdag 30 december j.l. werd het Adema-orgel van de Nicolaaskerk te Dearsum weer in gebruik genomen. Het instrument werd gerestaureerd door orgelmakerij Bakker & Timmenga te Leeuwarden. Adviseur was Theo Jellema die tevens de inspeling verzorgde. 

Text Example

advertentieHet orgel werd in 1875 gebouwd door de Gebr. Adema, destijds volgens het naamplaatje gevestigd in Amsterdam en Leeuwarden. Het instrument bezit één klavier, maar het pijpwerk is verdeeld over twee laden die ieder met een voetrede in- en uit geschakeld kunnen worden.

De windvoorziening bestaat uit een magazijnbalg met in- en uitspringende vouw bediend door twee schepbalgen die via een handpomp bediend worden. Nog is te zien aan de achterzijde dat er een trapinstallatie (bascule) aanwezig is geweest. Wel is daar nog een ventielknop aanwezig.

In de jaren 1916 en 1986 heeft Orgelmakerij Bakker & Timmenga aan het orgel gewerkt. De niet originele zachtgroene kleur dateert uit de tijd van de (ingrijpende) kerkrestauratie in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het instrument verkeert verder nog in originele staat.

Restauratie
Bij de recente werkzaamheden werden de beide windladen volledig gerestaureerd. De ventielstiften werden vernieuwd. De ventielen opnieuw beleerd. De pulpeten werden in stijl vernieuw
d waarbij, naar origineel voorbeeld, opnieuw de moeren op de pulpeten met zegellak werden bevestigd.

pulpeet
Pulpeet met zegellakbevestiging van moer. © Bakker & Timmenga

Op de lade en onder de stokken werden liegelindringen aangebracht. De magazijnbalg en de twee schepbalgen werden opnieuw beleerd. De ventilator kreeg een nieuwe dempkist. Het beleg van het klavier werd opnieuw verlijmd en gespijkerd. Alle messing draadwerk werd vervangen. Het pijpwerk werd schoongemaakt en uitgedeukt, hoeden werden weer sluitend gemaakt. Enkele verzakte voeten van het frontpijpwerk werden gerepareerd en verstevigd.

adema orgel nicolaaskerk dearsum
De niet originele zachtgroene kleur dateert uit de tijd van de (ingrijpende) kerkrestauratie in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

 


Dispositie

Manuaal C-f3

Voorste lade (Comb.1 ) (van front naar achteren)
Prestant 8
Hohlpijp 8
Viola 8
Octaaf 4
Viola 4

Achterste lade (Comb. II) (vanaf de achterwand richting front)
Bourdon 16
Fluit Harmoniek 4
Quint 3
Octaaf 2
Trompet 8

Pedaal C-c1
Aangehangen

Werktuiglijke registers
Combinatietrede I
Combinatietrede II

Stemming: gelijkzwevend
Winddruk: 78 mm waterkolom

Met dank aan Orgelmakerij Bakker & Timmenga en Ad Fahner.

© 2017 beeld Ad Fahner