Geert Bierling – Handel Six Concerti Grossi Opus 3

geert bierling handel concerti grossi opus 3

In 2003 maakte Geert Bierling al eens een cd met orgeltranscripties van George Frideric Handels zes orgelconcerten opus 4 op het transeptorgel van de Rotterdamse Laurenskerk. In 2015 volgde opus 7 op het Flentrop-orgel in De Doelen. Dit jaar verscheen een derde Handel-cd, nu met zes Concerti Grossi opus 3 en de Celebrated Chaconne in G.

Text Example

advertentieAl in Handels tijd was zijn muziek zo populair dat nog tijdens zijn leven transcripties voor orgel of klavecimbel werden uitgebracht. Zoals onder andere drie bundels, Three Sets, met Concerten voor orgel en orkest, door vader en zoon Walsh ‘teruggebracht’ naar een versie voor klavier solo. Die achttiende-eeuwse wijze van transcriberen werd door Geert Beerling ook toegepast in deze orgelarrangementen van de Concerti Grossi opus 3 en de beroemde Chaconne in G.

De Rotterdamse stadsorganist speelt ze ook hier weer op het orgel in de grote zaal van De Doelen. Hoewel dat geen achttiende-eeuws Engels orgel is, heeft Bierling wel een vertaalslag willen maken. Hoe hij daarin te werk is gegaan, heeft hij uitgebreid beschreven in het lezenswaardige cd-boekje.

 

 


George Frideric Handel – Six Concertos Opus 3

and the CELEBRATED  CHACONNE in G
compos’d by Mr. HANDEL
TRANSCRIPTIONS
Set for organ by Geert Bierling after WALSH 1733/1734

Geert Bierling plays the Flentrop organ of De Doelen Concert Hall Rotterdam

Concerto in B flat major, Op.3 No. 1 HWV 312; Concerto in G major, Op. 3 No. 3 HWV 314; Concerto in D minor, Op. 3 No. 5 HWV 316; Concerto in B flat majkor, Op. 3 No. 2 HWV 313; Concerto in F major, Op. 3 No. 4 HWV 315; Concerto in D major-D minor Op. 3 No. 6 HWV 317; Chaconne in G major

Label: Classical Records
Nummer: CR 082016
Speelduur: 78’51
Booklet: 24 pagina’s (NL/EN)
Prijs: € 15,00
Bestellen: geertbierling.nl