GESIGNALEERD Arjen Leistra – Spirito

Text Example

advertentieGistermiddag presenteerde Arjen Leistra in de Grote Kerk te Schiedam zijn nieuwe cd, getiteld ‘Spirito’. Het is de eerste cd van het Flentrop-orgel sinds Leistra daarvan in 2008 de vaste bespeler werd.

Flentrop bouwde het orgel in 1975 in de oude kassen van Hendrik Niehoff. In 1994 werd het orgel geherintoneerd en omgestemd van Werkmeister III naar gelijkzwevende stemming. Ook werd de winddruk verlaagd. In 2006 voegde orgelmaker Herman Pelgrim een Cymbelster toe.

In 2011 werd het orgel onderworpen aan groot onderhoud door de firma Van den Heuvel in samenwerking met Herman Pelgrim. Van die gelegenheid werd gebruik gemaakt om het pedaal van een eigen windvoorziening te voorzien en met een aantal registers uit te breiden. Toegevoegd werden een Prestant 16’ en een Roerquint 12’; voor een Fagot 32’ werd ruimte gereserveerd. Laatstgenoemd register werd in januari 2012 geplaatst en enkele maanden later tijdens Leistra’s traditionele Koninginnedagconcert in gebruik genomen.

De cd biedt een breed programma met muziek van de zestiende tot en met de twintigste eeuw. De Drie kleine Trio’s van Herman Strategier beleven hier hun cd-première.

Over de titel van de cd verklaarde Leistra eerder in het Reformatorisch Dagblad: “Ik hoop dat mijn spel als spiritueel wordt ervaren, maar het is ook een knipoog naar Schiedam als de stad van de jenever, het geestrijke vocht.”

Spirito

Arjen Leistra, Grote of St. Janskerk Schiedam

Praeludium en Fuga in C, BWV 547 (Bach); Allein Gott in der Höh sei Ehr (Sweelinck); Drie kleine Trio’s (Strategier); Sonatine in a (Karg-Elert); Gefigureerd Koraal ‘Jesu meine Freude’ (Bastiaans); Intermezzo uit Symphonie no. 6 (Widor); Der 94. Psalm (Reubke); Bewerking over Psalm 121 met Gezang 13B (Schuurman).

Label: ARLEMUSIC

Nummer: AM201201

Speelduur: 79’52

Boekje: 20 pagina’s

Prijs: € 17,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2012 www.orgelnieuws.nl