GESIGNALEERD De Jong: Veni redemptor gentium

Text Example

advertentieMargaretha Christina de Jong – Prélude, Choral varié et Fugue sur Veni redemptor gentium (Nun komm, der Heiden Heiland) pour Orgue

Uitgever: Boeijenga Music Publications

Nummer: BE 1079

Pagina’s: 22, geniet

Prijs: € 14,95

De Prélude is een door triolen beheerst Andante waarin de luisteraar de aanwezigheid van melodische secties uit de hymne niet zal ontgaan. Aanvankelijk wordt de mystieke idee van de adventus Christi in de prelude benadrukt. Dit deel beweegt zich langzaam van een p naar een f klank, waarna de piano registratie terugkeert. Zeven maten later wordt het Choral, voorzien van de aanduiding Adagio e espressivo, geïntroduceerd. De plaats van de melodie in de variaties kan als volgt worden omschreven:

– variatie 1: melodie in de bas

– variatie 2: melodie canonisch in de linkerhand

– variatie 3: melodie uitkomend en vrij omspeeld

– variatie 4: melodie uitkomend in het pedaal met 4’-registratie

In de afsluitende Fugue, voorzien van de aanduiding Allegro, keren de triolen uit de Prélude terug. De laatste sectie van deze fuga is een virtuoze Franse Final waarin de melodie, hier refererend aan strofe 5, ff in de bas klinkt, begeleid door een snelle opeenvolging van akkoorden in de bovenstemmen, uitmondend in Largo akkoorden met de melodie in de bovenstem, en afsluitend met een Allegro coda.

Het werk is ook te beluisteren op de gelijktijdig uitgebrachte cd Margreeth Chr. de Jong in Composition and Performance

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2010 www.orgelnieuws.nl