GESIGNALEERD Jelte Hulzebos│Bach – Der Aa-kerk Groningen

Text Example

advertentieJelte Hulzebos startte enkele jaren geleden zijn eigen cd-label, Cambiata Records. Onlangs verscheen de derde cd: een Bach-recital op het beroemde orgel van de Der Aa-kerk in Groningen.

Niet het gehele orgel komt op de cd tot klinken. Hulzebos, zelf werkzaam in de even verderop gelegen Nieuwe Kerk, heeft er namelijk voor gekozen om louter het Schnitger-gedeelte te gebruiken. Dat wil zeggen, de registers die Arp Schnitger nieuw maakte en de registers die hij hergebruikte – tezamen het orgel vormend dat hij in 1702 opleverde. Praktisch gezien heeft Hulzebos daarmee iets meer dan de helft van het totaal aantal registers tot zijn beschikking. Uit het booklet valt op te maken dat deze keuze samenhangt met het gespeelde programma. Zodoende krijgt de luisteraar een indruk van hoe het orgel in de tijd van Bach geklonken heeft, waarbij overigens wel moet worden opgemerkt dat het orgel toen nog in de Academiekerk stond. Pas in 1815 kreeg het zijn huidige plaats in de Der Aa-kerk. De rest is geschiedenis (zie de link onderaan de pagina).

Het booklet bevat onder meer een overzicht van de gekozen registraties en informatie over de gespeelde werken. Bij de toelichtingen op de koraalvoorspelen staan ook de liedteksten afgedrukt.

Net als bij de twee eerdere Cambiata-cd’s completeren diverse analoge zwart-witfoto’s van Hulzebos’ dochter Marlies deze opmerkelijke uitgave.

Jelte Hulzebos – Bach

Der Aa-kerk Groningen

Triosonate V in C-Dur, BWV 529; Komm, Gott, Schöpfer, Heiliger Geist, BWV 667; Fantasia & Fuge in c-Moll, BWV 537; O Lamm Gottes unschuldig, BWV 656; Praeludium & Fuge in d-Moll, BWV 539; Allein Gott in der Höh sei Ehr, BWV 663; Praeludium & Fuge in e-Moll, BWV 548.

Label/nummer: Cambiata Records 03

Speelduur: 71‘57

Booklet: 12 pagina’s (NL/EN)

Prijs: € 15,00 (te bestellen via www.jeltehulzebos.com)

Zie ook:

Hulde aan Hulzebos. In tweevoud!

Orgel Der Aa-kerk weer in gebruik

© 2013 www.orgelnieuws.nl