Kees Weggelaar: Componistenpanorama

componistenpanorama
Kees Weggelaar: Componistenpanorama

Organist en componist Kees Weggelaar geeft in zijn nieuwe boek Componistenpanorama een impressie van de Nederlandse orgelmuziek in de twintigste en eenentwintigste eeuw.

Text Example

advertentie 

Weggelaar publiceerde al regelmatig artikelen over en besprekingen van hedendaagse muziek. Met dit boek schreef hij ‘niet alleen [als] een stimulans tot het uitvoeren van deze zeer gevarieerde literatuur, maar ook tot interesse en onderzoek.’ De uitgave is geschreven voor zowel belangstellende lezers, orgelliefhebbers als (toekomstige) organisten.

 

Franse inslag

In het boek wordt de orgelmuziek geplaatst tegen de achtergronden van de muzikale ontwikkeling in Europe en de ontwikkelingen in de Nederlandse orgelcultuur van af 1900. Na een hoofstuk over nieuwe ontwikkelingen in de Nederlandse orgelmuziek vanaf 1900, wijdt Weggelaar een hoofdstuk aan Frans georiënteerde componisten als Andriessen, De Klerk en Bijster.

 

Doorbraak

In het hoofdstuk ‘De doorbraak: 1945-1975’ komen onder meer Willem Pijper, Kees van Baaren, Ton de Leeuw, Otto Ketting en leerlingen aan bod. De huidige actieve generatie componisten wordt beschreven in het hoofdstuk ‘Vanaf 1975 tot…’

 

Beschouwing

Na een uitstapje naar het Haarlemse improvisatieconcours en de rol die Nederlandse componisten daarin speelden geeft Kees Weggelaar een beschouwing over de ontwikkeling van de orgelbouw en orgelmuziek in de afgelopen decennia. Ook gaat hij daarbij in op kerkelijke en maatschappelijk ontwikkelingen.

 

Discografie

Het boek sluit af met een discografie van Nederlandse orgelmuziek, zowel verzamelcd’s als componistenportretten en improvisatiecd’s,  en een overzicht van de online te raadplegen NCRV-orgelconcerten.

 

 

Componistenpanorama

Een overzicht van de Nederlandse orgelcomponisten vanaf 1900 tot heden

 

Uitgave: Kees Weggelaar, Amsterdam 2013
Pagina’s: 128
Prijs: € 17,50
Bestellen: per e-mail bij Kees Weggelaar, zelf45@hetnet.nl