GESIGNALEERD Pauselijk orgel in Regensburg

Text Example

advertentieGerhard Weinberger, Norbert Düchtel, Edgar Krapp en Wolfgang Seifen, orgel

Choralschola ehemaliger Regensburger Domspatzen o.l.v. Joseph Kohlhäufl

Tracklijst

Label/nummer: Spektral Classics SRL4-06002

Speelduur: 76’17”

Booklet: 24 pagina’s (DU/EN)

Prijs: € 22,75De Alte Kapelle in Regensburg beschikt sinds een aantal jaar weer over een volwaardig orgel. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het Hirnschrodt-orgel uit 1974 gerestaureerd zou worden, maar dat bleek een vrij kansloze missie te zijn. Daarom werd besloten een nieuw orgel te laten bouwen in de geest en de kas van Andreas Weiss, die in 1791 een orgel had gebouwd voor de kerk. De fraaie rococo-kas is door de jaren heen bewaard gebleven en heeft sinds zijn ontstaan de pijpen van diverse orgelbouwers in zich gehad. De opdracht voor het nieuwe orgel ging naar Mathis Orgelbau uit Zwitserland, die in 2006 een instrument opleverde met 40 sprekende stemmen, verdeeld over twee klavieren en pedaal.

Het orgel gaat niet als ‘Mathis-Orgel’ door het leven, maar als ‘Papst-Benedikt-Orgel’. De stichting die het orgel heeft gefinancierd stelde namelijk als voorwaarde dat het orgel een geschenk moest zijn aan Joseph Ratzinger, alias paus Benedictus XVI, en indien mogelijk ook naar hem genoemd zou worden. Aldus geschiedde.

Na de pauselijke inzegening vond een festival plaats, in het kader waarvan deze cd het licht zag. Alle organisten die tijdens het festival optraden speelden één of meerdere stukken in. De cd eindigt met een tweetal improvisaties over gregoriaanse thema’s door Wolfgang Seifen en de Schola van de voormalige Regensburger Domspatzen. Alleen bij deze improvisaties gaat het om ‘Konzertmitschnitte’.

Het boekje geeft informatie over de kerk, het orgel en de musici.

© 2010 www.orgelnieuws.nl