Symphonic Colors

symphonic colors
Symphonic Colors - Marco den Toom - Sain-Eustache, Parijs

Symphonische kleuren heeft het Van den Heuvel-orgel (101/IVP, 1989) de St. Eustache in Parijs in overvloed. Marco den Toom laat er het nodige van klinken in een programma van dik een uur.

Text Example

advertentieMarco den Toom begint in Franse sfeer met zijn Toccata Ruisseau, geschreven voor het gouden organistenjubileum van zijn leermeester Herman van Vliet. Het gallische kleurenpalet van het Eustache-orgel wordt ook aangesproken in delen uit de Zesde van Widor, de Aria van Flor Peeters en het Pièce héroïque van Franck. Daarbij laat Den Toom zich trouwens allerminst slaafs leiden door de registratieaanwijzingen van de componist. Kleurrijk is ook het Scherzo van de Hongaarse componist Antalffy-Zsiross, een aan Marcel Dupré opgedragen werk dat ‘dansende elfjes en spelende feeën’ verbeeldt. 

Amerikaans
Met My tribute van de gospelzanger Andraé Crouch gaat Den Toom op de Amerikaans-symfonische toer. Eenzelfde behandeling krijgt het lied Bless this house van May H. Brahe. De uitvoering van Bachs Bist du bei mir is helemaal in de stijl van Virgil Fox en doet sterk denken aan zijn transcriptie van Komm, süßer Tod.

Ruimte
Op de cd is met een totale speelduur van 63 minuten nog wel wat ruimte over. Daar hadden die twee andere delen van Widor Zes, Intermezzo en Cantabile, best nog wel bij gepast.

 

Symphonic Colors

Marco den Toom – Saint-Eustache, Parijs

 

Toccata Ruisseau (Den Toom); Bist du bei mir (Bach); My tribute – To God be the Glory (Chrouch); Scherzo (Antalffy-Zsiross); Aria (Peeters); Allegro, Adagio, Finale – Symphonie VI (Widor); Bless this house (Brahe); Pièce Héroïque (Franck)

 

Label: Cum Laude Classics (STH Records)
Nummer: CLC-71030
Speelduur: 62’55
Booklet: 16 pagina’s (NE)
Prijs: € 16,90

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]