Geurt van Lagen nieuwe cantor-organist Oude Kerk Zoetermeer

Geurt van Lagen | © foto: PR Oude Kerk Zoetermeer / Jan Nieuwstad

Geurt van Lagen is de nieuwe cantor-organist van de Oude Kerk in Zoetermeer, waar hij per 1 februari 2024 an de slag gaat. Dat heeft de kerkenraad vandaag bekend gemaakt. Hij volgt Ronald de Jong op, die vorig jaar mei met pensioen ging.

Text Example

advertentieVan Lagen, geboren in 2001, krijgt de verantwoordelijkheid voor de muzikale invulling van de wekelijkse erediensten van de Protestantse Wijkgemeente Oude Kerk, een van de vier wijkgemeenten van de Protestantse Gemeente Zoetermeer. Van Lagen wordt de vaste bespeler van het tweeklaviers Lohman-orgel uit 1838.

Hij zal ook samenwerken met de Zanggroep Oude Kerk bij enkele diensten gedurende het jaar. Naast de reguliere kerkdiensten op zondag en feestdagen zijn er speciale muzikale avonddiensten, waaronder Evensong, Cantatedienst, Avondmuziek en Festival of Lessons and Carols.

Opleiding

Van Lagen volgt momenteel een opleiding orgel bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Kerkmuziek aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Hij heeft ook lessen en masterclasses gevolgd bij onder anderen Hayo Boerema, Pieter Dirksen, Olivier Latry en Daan Manneke.

Als kerkorganist is hij eerder actief geweest in Benthuizen en heeft hij als invaller gefungeerd in verschillende protestantse gemeenten.

Benoeming

De benoeming van Van Lagen als cantor-organist van de Oude Kerk in Zoetermeer treedt officieel in werking op 1 februari 2024. Kort daarna zal hij in een eredienst aan de wijkgemeente worden verbonden.

Presentatieconcert

Op zaterdag 9 maart zal Geurt van Lagen zich presenteren met een orgelconcert, waarin werken van onder andere Bach, Mendelssohn en Liszt zullen worden uitgevoerd.