Giovanni Morandi – Organ Music

Giovanni Morandi Organ Music

Giovanni Morandi (1777-1856) behoort samen met onder meer Padre Davide da Bergamo tot de belangrijkste 19e-eeuwse Italiaanse orgelcomponisten. Zijn vader Pietro, een leerling van de beroemde Padre Martini, was organist en koordirigent in de kathedraal van Pergola en later in de kathedraal van Senigallia.

Text Example

advertentieGiovanni trouwde in 1804 met zijn zangstudente Rosa Morolli, die in de jaren daarna nationaal en internationaal furore maakte. Tot haar vroegtijdige dood in 1824 volgde Morandi zijn vrouw tijdens al haar concerten. Tijdens een van deze reizen maakte de familie Morandi kennis met een 18-jarige jongeling, ene Gioachino Rossini. De Morandi’s hadden een belangrijk aandeel in het debuut van de jonge Rossini in de operawereld.

Omgekeerd versterkte de ontmoeting met Rossini de toch al bij Morandi aanwezige liefde voor het muziektheater. De invloed van componisten als Rossini, Bellini en Donizetti is dan ook onmiskenbaar in Morandi’s – zeer omvangrijke – orgeloeuvre aanwezig. Ondanks hun operateske inslag zijn veel van zijn orgelwerken nadrukkelijk op het liturgisch gebruik gericht, getuige titels als Offertorium, Elevation en Postcommunio. De vergelijking met Lefébure-Wély is niet gek; zouden die twee elkaar gekend hebben?

Brilliant Classics bracht recent een dubbel-cd uit met daarop twintig orgelwerken van Morandi. Ze worden uitgevoerd door Marco Ruggeri op twee fraaie instrumenten uit de ontstaanstijd van de composities. Het orgel in Provaglio d’Iseo bezit het nodige slagwerk en Ruggeri laat niet na om dat te demonstreren (een tikkeltje minder had wellicht ook gekund).

Alles bij elkaar schetst deze dubbelaar een heel aardig beeld van de componist Morandi en de orgelbouwkunst uit zijn tijd. Dat de muziek zelf niet bijster diepgravend is, mag de pret nauwelijks drukken.


Giovanni Morandi – Organ Music

Marco Ruggeri, organ

Cd 1 (Borca di Cadore, Parish Church of SS Simon & Thaddeus, Gaetano Callido 1791):
Offertorio in E-flat; Elevazione in G; Postcommunio in B-flat; Offertorio in D; Elevazione in A; Postcommunio in E; Sinfonia in D; Allegro marziale in C; Postcommunio in A; Pastorale in B-flat; Gran sinfonia variata in D.

Cd 2 (Provaglio d’Iseo, Parish Church of SS Peter & Paul, Antonio & Angelo Amati 1830):
Sinfonia per le feste di 1a classe in D; Elevazione in G; Offertorio in C; God save the King – Inno Inglese dell’immortale Haendel in F; Rond con imitazione de’ campanelli in F;Offertorio in D; Elevazione in E-flat; Offertorio in F; Introduzione, Tema con variazioni e Finale in F; Postcommunio in B-flat; Offertorio in C.

Label: Brilliant Classics
Nummer: 95333 (2-cd)
Speelduur: 66’56 + 68’48
Booklet: 12 p. (EN/IT)
Prijs: € 8,99
Bestellen: www.klassiek.nl