‘Grand départ’ van de orgelfiets in Rotterdam

orgelfiets

Zaterdag 4 maart rijdt hij zijn eerste etappe: de orgelfiets. De ‘grand départ’ van deze combinatie van fiets en orgel vindt plaats tijdens de Orgelprom in de Laurenskerk te Rotterdam. Medewerkers van Verschueren ontwikkelden het instrument in de afgelopen weken om daarmee op ludieke wijze uiting te geven aan hun enthousiasme voor het orgelmakersvak. 

Text Example

advertentieDe orgelfiets is een combinatie van een met mankracht te bedienen toestel en een muziekinstrument. Evenals vóór de introductie van windmotoren, zijn voor het gebruik van dit instrument twee personen nodig: een calcant, die in plaats van clavisbalken de pedalen van de fiets ‘treedt’, en de organist. Met de trappers van de fiets worden twee schepbalgjes bediend die vervolgens een magazijnbalg vullen. Deze voorziet een Doe-orgel [een zelfbouworgeltje voor educatie aan kinderen] dat achter op de fiets staat opgesteld van wind. Als claxon is een tongpijp aan het pijpwerk toegevoegd naast een nachtegaal als speciaal effect.

Vrije tijd
De orgelfiets is door medewerkers van Verschueren Orgelbouw in hun vrije tijd gebouwd. ‘De directie ondersteunde het initiatief met Limburgse vlaai en koffie. Eventuele giften van sympathisanten komen daarom ten goede aan de personeelskas.’ laten de initiatiefnemers weten.

bouw orgelfiets
Medewerkers van Verschueren Orgelbouw werkten in hun vrije tijd aan de orgelfiets om op ludieke wijze uiting te geven aan de liefde voor hun vak

Historische onderdelen
Bij de bouw van de orgelfiets werden diverse historische onderdelen gebruikt. Zo is de magazijnbalg afkomstig uit een Vermeulen-orgel (ca. 1950), twee stootbalgen uit voorraad van de orgelmaker (ca. 1970) en is het frame van een Gazelle-stadsfiets. ‘Na-oorlogse tijden herleven want windkanalen zijn bij de orgelfiets geheel afwezig: het windtransport vindt middels flexibele conducten plaats’, aldus de bouwers. De schalbeker van de claxon werd door de buren van de Ittervoortse orgelmakers, Adams Musical Instruments, ter beschikking gesteld.

Proloog en ‘Grand Départ’
De ‘Grand Départ’ vindt om 13.00 uur plaats tijdens de OrgelProm van Rotterdam Orgelstad in de Laurenskerk. Daags daarvoor werd ‘proloog’ gespeeld en gereden door organist Bart Wuilmus en twee orgelmakers van Verschueren Orgelbouw, zoals in onderstaand filmpje is te zien.

 

© 2017 beeld Verschueren Orgelbouw, Ittervoort