Grande Symphonie – David Leigh, St. Fin Barre’s Cathedral, Cork

De symfonische hoofdmoot van deze cd wordt gevormd door twee grote werken van César Franck en Edwin H. Lemare. David Leigh speelt ze samen met werk van Germani, Horne en Desmond op het orgel van de anglicaanse kathedraal van St. Fin Barre in het Ierse Cork.

Text Example

advertentieHet programma opent met de opstuwende Toccata van Fernando Germani, waarna rustiger vaarwater wordt gezocht met drie Introductory Voluntaries van Jonathan T. Horne (1894-1978), de voormalige Organist and Master of the Choristers van St. Fin Barre’s Cathedral.

Het eerst grote symfonische werk is Francks meesterstuk Grande Pièce Symphonique, gevolgd door vier bewerkingen over ‘King Jesus hath a garden’ (‘Heer Jezus heeft een hofken’) van de hand van een van de oud-choristers van de kathedraal, Eoghan Desmond (*1989).

David Leigh besluit de cd met Symphony No. 2 in D minor van de Engelse componist Edwin H. Lemare (1865-1934) die ook veel orkestwerk voor orgel transcribeerde. Die orkestrale invloed is in Lemare’s werk dan ook duidelijk waarneembaar. Deze orgelsymfonie had zomaar voor orkest geschreven kunnen zijn. De eerst symfonie werd door Leigh nog niet zo lang geleden opgenomen in de Priory-serie Great European Organs op zijn ‘eigen’ orgel in St. Patrick’s Cathedral in Dublin.

Lees ook
Great European Organs No. 99 - St Patrick’s Cathedral Dublin

Dat er aan de andere kant van de Noordzee op creatiever wijze wordt omgegaan met plaatsing van orgels in kerkgebouwen mag bekend worden verondersteld. De liturgische situatie daar vraagt allicht om een andere benadering dan onze obligate situering van orgels aan de westwand. Daar stond het kathedraalorgel van Cork aanvankelijk ook, tot het in in 1889 werd verbannen naar een vier meter diepe put in het noordertransept! In 2013 is de situatie wel verbeterd en is het orgel opgetrokken uit de kathedrale krochten, waardoor het weer op ontspannen en overtuigende wijze klinkt.

 


Grande Symphonie

David Leigh plays the Organ of St. Fin Barre’s Cathedral, Cork

Toccata (1958) – Fernando Germani
Three Introductory Voluntaries – Jonathan T. Horne
–  Adagio, Andante, Lento
Grande Pièce Symphonique – César Franck
Four Simple Chorale Preludes – Eoghan Desmond
– Matins, Lauds, Vespers, Compline
Symphony No. 2 in D minor Op. 50 – Edwin H. Lemare

Priory Records – PRCD 1190, TT 79’, booklet 16 pagina’s (EN), prijs £ 11,99 |prioryrecords.co.uk