Hans van Haeften wint Piet van Egmond Improvisatieconcours

Text Example

advertentieHet Piet van Egmond Improvisatieconcours is zaterdag 6 oktober gewonnen door Hans van Haeften. Het concours vond plaats in de Grote Kerk in Apeldoorn ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Piet van Egmond (1912-1982).

Zes kandidaten improviseerden in de voorronde over het één uur van tevoren opgegeven gezang ‘Soms groet een licht van vreugde’ (LvdK Gez. 448). De jury, bestaande uit Dirk Out (voorzitter), Gerben Mourik en Marco den Toom, koos drie finalisten die in de tweede ronde tegen elkaar uitkwamen met de opdracht te improviseren over Psalm 101.

Van Haeften kreeg de eerste prijs, een geldbedrag van 1.000 euro. De tweede prijs (750 euro) en de derde prijs (500 euro) gingen naar respectievelijk Tom van Oost en Gert Jan Schipper. De publieksprijs (250 euro) ging naar Arjan van Hees.

Het concours stond open voor zowel amateurorganisten als conservatoriumstudenten en beroepsorganisten, en werd georganiseerd door de Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Grote Kerk Apeldoorn. Het vond plaats in het kader van een goed bezochte Piet van Egmond-dag met onder meer orgelbespelingen door de juryleden en een lezing met klankvoorbeelden over Van Egmonds Apeldoornse tijd door Gerco Schaap.

Foto: V.l.n.r. Hans van Haeften, Tom van Oost, Gert Jan Schipper en Arjan van Hees.

Midden: overzicht tijdens het concours. Onder: de jury overlegt.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie Gerco Schaap