Van den Heuvel krijgt opdracht nieuw drieklaviers orgel Hersteld Hervormd Lunteren

J.L. van den Heuvel Orgelbouw gaat een nieuw drieklaviers orgel van 45 stemmen bouwen voor het nieuwe kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente te Lunteren. Dat maakte de Dordtse orgelmaker vandaag bekend.

Text Example

advertentieDe Lunterse hersteld hervormden bouwen momenteel aan nieuw kerkgebouw met 1.200 zitplaatsen. De kerk is ontworpen in een traditionele stijl naar ontwerp van architect Marco Born. De gemeente kerkt sinds haar ontstaan in 2004 in de veel kleinere Bethelkerk waar de vier zondagse diensten worden begeleid op een orgel van Fama & Raadgever.

Nieuwe kerk
In 2006 werd gestart met de zoektocht naar een geschikte bouwlocatie voor een nieuwe kerk. Die werd gevonden aan de rand van het dorp. Twee jaar later werd Marco Born in de arm genomen als architect. Vrijwel tegelijk kwam de keuze van de orgelcommissie te vallen op Van den Heuvel als beoogde bouwer van een nieuw orgel. Om financiële redenen werd het orgel buiten het bestek van gehouden.

De kerkbouw is in 2016 van start gegaan. In december 2017 zal de eerste dienst worden gehouden. Het Fama & Raadgever-orgel (15/IIP) in de Bethelkerk wordt te koop aangeboden.

De Lunterse kerk in aanbouw | © foto: Heim van de Zandschulp

Opdracht
Van den Heuvel heeft nu de opdracht gekregen een nieuw orgel voor de kerk te bouwen. Het ontwerp telt 45 registers verdeeld over Hoofdwerk, Rugwerk, Zwelwerk en Pedaal. Daarvan zijn vijf stemmen gereserveerd. De orgelkas is klassiek vormgegeven en zal worden vervaardigd uit Europees eiken. De dispositie en stijl van de orgelkas vertonen enige overeenkomsten met het eveneens door Van den Heuvel gebouwde orgel in de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Yerseke (42/IIIP, 1984).

‘De klank wordt draagkrachtig, solistisch en zangrijk: het zal een echt ‘Hollands’ orgel worden dat optimaal geschikt is voor de begeleiding van de samenzang maar dat daarnaast ook als solo-instrument zijn diensten kan bewijzen.’, schrijft Van den Heuvel in een persbericht.

Artist impression van het nieuwe orgel in de Hersteld Hervormde Kerk te Lunteren | © beeld: Van den Heuvel Orgelbouw

Het is de bedoeling dat het orgel in 2019 in de kerk wordt opgebouwd.

Onlangs nog werd in de nieuwe Hersteld Hervormde Kerk van Ouderkerk aan de IJssel een door Van den Heuvel geplaatst orgel in gebruik genomen. Ook hier verrees een klassiek vormgegeven orgelkas in een door architect Bron in traditionele stijl vormgegeven kerkgebouw.


Dispositie

Rugpositief (I)
Prestant 8
Holpijp 8
Quintadeen 8 – gereserveerd
Octaaf 4
Roerfluit 4
Gemshoorn 2
Sesquialter I-II
Quintfluit 1 1/3
Mixtuur IV-V
Dulciaan 8
Tremulant

Hoofdwerk (II)
Prestant 16
Prestant 8
Salicionaal 8 – gereserveerd
Dwarsfluit 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Blokfluit 4
Quint 2 2/3
Octaaf 2
Mixtuur V-VI
Cornet V
Trompet 16
Trompet 8
Tremulant

Zwelwerk (III)
Bourdon 16
Prestant 8 – gereserveerd
Holfluit 8
Viola di Gamba 8
Vox Celeste 8
Fluit 4
Fugara 4 – gereserveerd
Nasard 2 2/3
Woudfluit 2
Vioolmixtuur III-VII
Fagot 16
Hobo 8
Vox Humana 8
Schalmei 4
Tremulant

Pedaal
Contrabas 16
Subbas 16
Quint 10 2/3
Octaafbas 8
Violoncel 8 – gereserveerd
Octaaf 4
Bazuin 16
Trompet 8