Van den Heuvel-orgel Glasgow wordt in gebruik genomen

Op zaterdag 21 november wordt het Van den Heuvel-orgel in de St. Aloysiuskerk te Glasgow in gebruik genomen. Het in 1993 voor de Royal Academy of Music (RAM) in Londen gebouwde orgel werd recent door zijn oorspronkelijke bouwers in de rooms-katholieke parochiekerk geplaatst.

Jan L. van den Heuvel Orgelbouw te Dordrecht bouwde het orgel begin jaren negentig voor de Duke’s Hall van de RAM. Het orgel werd volgens Frans-romantische concept gebouwd en kreeg 24 registers, verdeeld over Grand-Orgue, Récit Expressif en Pédale. Ook uiterlijk werd verwantschap gezocht met de Franse orgelbouw van de negentiende eeuw, wat onder meer zichtbaar is in de mechanische vrijstaande speeltafel midden voor het orgel en het ontwerp van de kas wat is afgeleid van het middendeel van het Cavaillé-Coll-orgel in het voormalige Palais du Trocadéro in Parijs.

Vervangen
Nog geen twee decennia na de ingebruikname van het orgel in de concertzaal van de RAM werd besloten het orgel te vervangen door een groter instrument. Dankzij een grote gift van de Britse popmuzikant Sir Elton John kon een 42 stemmen tellend orgel van de Zwitserse firma Kuhn worden gebouwd. Het Van den Heuvel-orgel werd in 2011 door de Dordtse orgelbouwer gedemonteerd, overgebracht naar Nederland en te koop aangeboden.

Glasgow
Een nieuwe bestemming werd gevonden in de rooms-katholieke St. Aloysiuskerk in Glasgow, waar het orgel een plaats kreeg op de bestaande en vergrote orgelgalerij boven de hoofdingang. De aanschaf van het instrument werd mogelijk gemaakt door een grote gift van familie van een oud-student van het St. Aloysius College, de jezuïetenschool waarmee de kerk nauwe banden onderhoudt. In de afgelopen maanden werd het orgel door Van den Heuvel geplaatst. Het orgel zal niet alleen tijdens de vieringen en concerten worden gebruikt, maar ook ten dienste staan aan leerlingen van het St. Aloysius College en studenten van het Koninklijk Conservatorium van Schotland.

Ingebruikname
De ingebruikname vindt plaats op zaterdag 21 november om 17.45 uur. Martin Baker, organist van Westminster Cathedral in Londen, zal het orgel presenteren. Aan de inwijding van het Van den Heuvel-orgel wordt meegewerkt door de aartsbisschop van Glasgow, het koor van de St. Aloysiuskerk en de koren van het St. Aloysius College. Uitgevoerd worden onder meer de Mis voor koor en twee orgels en delen uit de Zesde Symphonie van Widor en een speciaal voor de gelegenheid geschreven werk van de vooraanstaande componist Sir James MacMillan.

 


Dispositie

Grand-Orgue C-c4
Jeux de Fond
Bourdon 16
Montre 8
Salicional 8
Flûte Harmonique 8
Bourdon 8
Prestant 4
Flûte 4
Jeux de Combinaison
Doublette 2
Plein-Jeu V-VI – op 2-voets basis
Basson 16
Trompette 8
Clairon 4

Récit Expressif C-c4
Flûte Traversière 8
Viole de Gambe 8
Voix Céleste 8
Flûte Octaviante 4
Octavin 2
* Trompette Harmonique 8
Basson-Hautbois 8
Voix Humaine 8

Pédale C-g1
Contrebasse 16
Flûte 8
Bombarde 16
Trompette 8

Pédales de Combinaison

Tirasse Grand-Orgue
Tirasse Récit
Combinaisons Grand-Orgue
Appel Jeu d’Anche Récit (*)
Renvoi Jeu d’Anche Récit (*)
Expression Récit
Copula Récit/Grand-Orgue
Trémolo Récit

 

© 2015 fotografie: Gerri Campbell Photography