Hillebrand-orgel in oude luister hersteld

Text Example

advertentieOp 8 september 2005 zal het Hillebrand-orgel van de Koepelkerk te Veenhuizen weer officieel worden overgedragen door Bernhardt Edskes Orgelbau aan de Rijksgebouwendienst.

De restauratie van het instrument gebeurde in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Na een restauratieperiode van een jaar is dit instrument weer in oude luister (toestand 1821) hersteld.

De omvang van de restauratie hield onder andere in: herstel van de kas, hoofdwerklade, wellenbord, enzovoort, tevens is er een nieuwe windvoorziening met keilbalgen en pompinstallatie aangebracht in de oude balgenkas.

Het pedaal is voorzien van een Bourdon 16 welke op een bijzondere wijze is aangebracht, en geheel aan het oog is ontrokken.

In “loze” rugwerk is een binnenwerk geplaatst met 5 registers, waarbij de oude Prestant 4 (1821) als uitgangspunt diende, het geheel is uitgevoerd zonder dat enige wijziging aan het bestaande meubel heeft plaatsgevonden.

Donderdagavond 8 september zal de officiële overdracht van het instrument plaatsvinden voor genodigden.

Vrijdag 9 september zal er voor kinderen van de basisscholen een programma worden uitgevoerd met als thema: Pijpen zoeken met Piet Prestant , een programma wat ontwikkeld is door Sietze de Vries in samenwerking met de Stichting Groningen Orgelland.

Vrijdagavond 9 september, aanvang 20.00 uur is voor iedere orgelliefhebber of belangstellende de mogelijkheid om het orgel te beluisteren. Er zal door de orgelbouwer Bernhardt Edskes uitgebreid worden vertelt over de restauratie van het instrument. De klankdemonstratie en het afsluitend concert zal worden verzorgd door Sietze de Vries.

Zaterdag 10 september, vanaf 10.00 uur (Open Monumentendag) Gedurende de gehele dag zullen er kortere presentaties plaatsvinden door de orgelbouwer Bernhardt Edskes en de organist Sietze de Vries.

De officiële kerkelijke ingebruikname zal plaatsvinden op zondag 18 september in de eredienst, aanvang 09.30 uur.

Dispositie

Hoofdwerk (C-f’’’)

Prestant 8 vt

Holpijp 8 vt

Viola di Gamba 8 vt (disc.)

Octaaf 4 vt

Fluite d’Amour 4 vt

Quint 3 vt

Superoctaaf 2 vt

Mixtuur 3-4 st.

Trompet 8 vt (bas)

Trompet 8 vt (disc.)

Rugwerk (C-f’’’)

Prestant 4 vt

Fluit does 8 vt

Woudfluit 2 vt

Sexquialter 2 st.

Pedaal (C-g)

Bourdon 16 vt

Tremulant

Windlosser

Pedaalkoppel Hoofdwerk

Afsluiter

De redactie van orgelnieuws.nl dankt Bernhardt Edskes en Sietze de Vries voor de hartelijke ontvangst.

© foto: 2005 – Gérard van Betlehem